28 novih razloga za doći u Zonu

24_03_2016  |  Autor: I. Z.  |  Foto: Mate Žaja
28 novih razloga za doći u Zonu

Ako već nemate razlog da redovito dolazite u Info zonu, onda vam u travnju nudimo 28 novih razloga - nove edukacije, druženja i izložbe! Moozgavci, radionica street arta, Književni generator i Indokineska avantura The Mladicha samo su dio zvučne travanjske ponude.

Ni proljeće, ni pomicanje sata ni rast trave nisu nas omeli da i u travnju do vrha napunimo raspored događanja. Ako dosad već nemate razlog da redovito dolazite u Info zonu, onda vam nudimo 24 nova razloga - nove edukacije, druženja i izložbe! Moozgavci, radionica street arta, Književni generator i Indokineska avantura The Mladicha samo su dio zvučne travanjske ponude.

PROGRAM INFO ZONE U TRAVNJU

Studij Kulturne sociologije - predstavljanje / 1. 4. u 19.00
Biciklopopravljaonica / 2. i 30. 4. od 12.30 do 16.30
Večeri modernih društvenih igara - Ajmo se igrat! / subotom u 20.00
Skupština Info zone / 3. 4. u 19.00
Moozgavci - predavanja mladih predavača / od 4. do 9. 4. u 19.00/20.00
Filmski klub / 5. 4. u 19.00
Što je film bez sociologije: Offside zamka / 11. 4. u 20.00
Književni klub: Prokleta avlija + Hamlet / 12. 4. u 19.30
Kvizanje: Film / 13. 4. u 20.30
Street art radionica / od 14. 4. u 18.00
Stripaški kružok / 15. 4. u 20.00
Blackout Poetry radionica / 19. 4. u 19:00
Manipulacija jezikom / od 20. 4. u 18.00
Književni generator / 20. 4. u 20.00
BookCrossing Corner / od 21. 4.
Izložba: Indokineska avantura The Mladicha / 27. 4. u 19.30
Putopis: Indokineska avantura The Mladicha / 27. 4. u 20.00
Stripolerancija - promocija priručnika / 28. 4. u 11.00 + Šibenik, Kaštela, Dubrovnik
Mala škola sociologije: Terorizam / 29. 4. u 20.00


Već prvog travanjskog dana, u 19 sati, profesori sa Sveučilišta u Zadru predstavit će Međunarodni združeni diplomski studij Kulturne sociologije. Sveučilište u Zadru od 2014. godine studij organizira u suradnji sa Sveučilištem u Grazu, Sveučilištem u Trentu i Sveučilištem Masaryk u Brnu. Program je besplatan za studente iz zemalja Europske unije, a po završetku studija studenti dobivaju zajedničku diplomu sva četiri partnerska sveučilišta.

Zbog sve većeg interesa, splitska Biciklopopravljaonica će i u travnju dva puta otvoriti svoja vrata u Info zoni. Prve i posljednje subote (2. i 30.4.) od 12.30 do 16.30, volonteri Udruge Permakultura Dalmacija besplatno će uklanjati kvarove na biciklu, činiti ih funkcionalnijim i sigurnijima te prenositi svoje znanje. Zainteresirani im se mogu i pridružiti u radu i pomaganju drugima. Kad ćeš voziti bicikl, ako ne u proljeće!?

Zidići će uskoro postati popularniji čak i od subotnjeg druženja uz društvene igre u Info zoni pa i početak večeri modernih društvenih igara prebacujemo na 20 sati. Još od jeseni, gotovo svake subote, igrači se mogu za stolom pridružiti ekipi FantaSTikona, naučiti igrati neku novu igru ili donijeti svoje omiljene društvene igre.

Sastanak Skupštine je važan događaj u radu svake organizacije, pa tako i Info zone, pogotovo kad se uz izvještaje o radu bira i novo vodstvo udruge. Skupština otvorena za javnost održat će se u nedjelju, 3. travnja u 19 sati.

Prvim travanjskim ponedjeljkom u Info zoni počinju Moozgavci - ciklus predavanja mladih predavača. Tijekom šest dana, od ponedjeljka do subote, predavanja će održati šest mladih znanstvenika, istraživača i zanesenjaka te predstaviti svoja područja interesa i istraživanja. Marija Lozo u ponedjeljak (4. 4.) će aktualizirati odnos društva prema djeci s teškoćama u razvoju, Pero Ugarković će u utorak (5. 4.) odgovoriti na pitanja koji su morski organizmi najcjenjeniji i kako ih vrednujemo, Petra Valovičić će u srijedu (6. 4.) govoriti o problemima nebrige o kulturnoj baštini, Ivo Andrić će u četvrtak (7. 4.) predstaviti novija hidrološka istraživanja Crvenog jezera, Nina Vigan će u petak (8. 4.) pričati o ženama koje žive kao muškarci, a u subotu (9. 4.) će Tomislav Primorac objasniti što je računarska fizika i kako nam pomaže. Prvo i posljednje predavanje počinju u 19 sati, a sva ostala predavanja počet će u 20 sati.

Ekipa Filmskog kluba već je skoro dvije godine ustrajna u otkrivanju i analiziranju simbola, metafora, pogrešaka i skrivenih informacija koje se nalaze u filmovima. Njihova druženja sada već nadilaze dva termina mjesečno te sudjeluju i u realizaciji časopisa o filmskoj analizi, a dio njih uključen je i u filmsku radionicu te će sudjelovati u snimanju filma. Kreativna ekipa zaljubljenika u film i dalje rado za stol prima nove sugovornike - dovoljno je kod kuće pogledati ranije dogovorene filmove i braniti svoje stavove. Novo druženje planira se 5. travnja u 19 sati. Druženje planirano za 19. travnja neće se održati.

Offside zamka je dokumentarni film Marija Kovača koji je pred kamere doveo neke od aktera najveće dokazane kriminalne afere hrvatskog nogometa. Za namještanje utakmica 2010. godine u akciji Offside uhićeno je više od 20 sportskih djelatnika, a kažnjeno je čak 15 nogometaša. Neki od njih pred kamerama su objasnili razloge, ne skrivajući sram, a svoje viđenje hrvatskog sporta dali su i, još uvijek cijenjeni sportski djelatnici. Udruga Imaginacija film će prikazati u ponedjeljak, 11. travnja, u 20 sati, u ciklusu Što je film bez sociologije kojim sociološke teme približava široj javnosti.

Nakon šest druženja Književnog kluba formirala se ekipa vjernih srednjoškolaca, no poziv za druženje i raspravu o naslovima s državne mature ostaje otvoren za sve zainteresirane. Državna matura je sve bliže pa je u ožujku za novo druženje dogovoren dvostruki program - u utorak, 12. travnja, u 19.30 tema razgovora bit će i Prokleta avlija i Hamlet.

U trećem kolu, u siječnju, tema Kvizanja bili su blagdanski filmovi. Poslušali smo kritiku da zaljubljenici u film tako nisu dobili priliku pokazati svu raskoš svog znanja te u posljednjem kolu sezone ispunjavamo želju i ispravljamo pogrešku. Novo Kvizanje o filmu održat će se 13. travnja u 20.30 i pobjednici će ravnopravno sa pobjednicima prethodnih pet kola sudjelovati u svibanjskom velikom finalu. Prijavnica za dvočlanu ekipu dostupna je na klub.infozona.hr.

Na višednevnoj street art radionici polaznici će učiti o povijesti grafita i street arta, prebacivanju ideja na papir te o osnovama dizajniranja street arta. Radionica će se održavati od 14. do 17. travnja, te za vikend 23. i 24. travnja, od 18 do 20 sati. Voditelj je Ivan Svaguša, akademski slikar koji već više od pet godina u Info zoni vodi radionice stripa, a već je vodio i street art radionicu. Polaznicima će biti osiguran sav materijal potreban za izradu šablona, naljepnica i plakata. Prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

Svagi će 15. travnja u 20 sati na Stripaškom kružoku ugostiti zanimljive sugovornike, nadoknaditi propušteno u ožujku, a na tebi ja da dođeš :)

Udruga iTHEom će u utorak, 19. travnja, u 19 sati u Info zoni održati Blackout poetry radionicu. Ovaj alternativni način stvaranja poezije pomaže razvitku kreativnosti i ohrabruje na pisanje. Rečenice nastaju tako da se nasumično izaberu riječi u nekom tekstu, a ostatak teksta preboja crnim markerom. Prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

Bez jezika međusobno bismo se puno teže sporazumijevali i surađivali, no često nismo ni svjesni da smo izloženi manipulaciji jezikom. Isticanje nacionalnosti sportaša zbog vezivanja njihova osobnog uspjeha uz uspjeh nacije, upotreba nestandardne terminologije s ciljem skrivanja neke teme od kritike šire javnosti, kao i subjektivno dodjeljivanje uloga žrtve i agresora u izvještavanju o oružanom sukobu tek su neki primjer jezične manipulacije s kojom se susrećemo gotovo svakodnevno. U trodnevnoj radionici o jezičnoj manipulaciji, od 20. do 22. travnja, od 18 do 19.30, sudionici će se u teorijskom i praktičnom radu educirati kako prepoznati mistifikaciju u jeziku i jezične manipulacije. Prijavnica je dostupna na klub.infozona.hr.

U travnju u Info zoni počinje novo književno događanje - Književni generator. Ciklus tribina spajat će etablirane autore i književne debitante, propitivati mogućnosti koje im se nude, progovarati o njihovom položaju u društvu i buduće autore pripremati za iskorak na scenu. Prva u nizu tribina, Naše žene na terenu, održat će se u srijedu, 20. travnja u 20 sati. Pjesnikinje i profesorice Irena Delonga Nešić, Katja Grcić i Petra Rosandić razgovarat će o poeziji, objavljivanju književnih prvijenaca, o potencijalnoj nužnosti pisanja proze te načinima preživljavanja u i od književnosti.

Načelo je BookCrossinga, svjetskog pokreta, da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama. Od 21. travnja i u Info zoni će se svakog radnog dana moći besplatno uzeti nepročitane knjige ili ostaviti pročitane pa na bookcrossing.com pratiti njihov put od klupe do police, od čitatelja do čitateljice.

Popularni bloger, autor portala TheMladichi.com i sve popularniji putopisac, Jurica Galić Juka, u Info zoni će u srijedu, 27. travnja, u 20 sati održati putopisno predavanje o posljednjem putovanju. Indokineska avantura The Mladicha tako će se nastavit na Šperunu. U jednomjesečnoj indokineksoj avanturi sa društvom je u veljači i ožujku obišao 12 gradova i mjesta u četiri države - Tajlandu, Kambodži, Laosu i Vijetnamu. Ispričat će najzanimljivije anegdote, podijeliti dojmove te dati korisne savjete za sve koji se odluče zaputiti u taj dio svijeta. Pola sata prije predavanja otvorit će izložbu fotografija nastalih na putovanju.

Info zona će u travnju izdati priručnik za osobe koje rade s mladima i žele koristiti medij stripa u povećanju interesa mladih za teme iz područja suzbijanja govora mržnje, razvoja tolerancije i multikulturalnosti te borbe protiv nasilja nad ženama. Promocije priručnika održat će se 12. travnja, u podne u Šibeniku, 26. travnja u 15 sati u Kaštelima te 29. travnja u 13 sati u Dubrovniku. Splitska promocija održat će se u četvrtak, 28. travnja, u Info zoni.

U ciklusu Mala škola sociologije udruga Imaginacija pozornost će posvetiti temi - državnog terorizma. Katarina Vučić, magistra sociologije, održat će u petak, 29. travnja, u 20 sati predavanje Državni terorizam - razlike između empirijskog i normativnog.


Osim Tečaja hrvatskog znakovnog jezika, u travnju se nastavlja i radionica stripa, iako će na zidovima već biti prva izložba sudionika. Ni blizu kraju još nije ni Škola programiranja, a sudionici Filmska radionice tek se zagrijavaju. Volonteri angažirani na medijskim projektima Info zone i sudionici radionica dobit će priliku sudjelovati i u edukaciji Lige za prevenciju ovisnosti s ciljem kreiranje kreativne kampanje koja će na probleme ovisnosti upozoravati od lipnju ove godine.

Dođi na after događanja u Info zoni

Da bismo i ubuduće znali kako na najbolji način realizirati aktivnosti, potrebna nam je povratna informacija što većeg broja sudionika naših događanja. Klikni na infozona.hr/after i izdvoji nekoliko minuta da iskreno odgovoriš na što više naših pitanja kako bi nastavili što kvalitetnije organizirati događanja namijenjena informiranju i educiranju mladih, poticanju na sudjelovanje u kreiranju politike prema mladima, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena mladih te jačanju organizacija mladih.

Dovedi ideju u Info zonu!

Imaš li ideju ili želju što bi trebalo biti u programu događanja u Zoni - ispuni upitnik na infozona.hr/ideja. Predloži predavanje, tečaj, radionicu, prezentaciju, tematsku večer ili neko sasvim novo edukativno, kulturno ili zabavno događanje koje će doprinijeti ponudi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena mladih u Splitu. Ako imaš potrebna znanja i vještine ili znaš nekoga tko ih ima, možda nam možeš pomoći i u realizaciji.

Aktivnosti se realiziraju uz institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, Fondova Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške.