Čak 24 povoda za doći u Klub Zona

26_11_2019  |  Autor: I.Z.  |  Foto: I.Z.
Čak 24 povoda za doći u Klub Zona

Animacija, volontiranje, kreativne radionice, izložbe mladih autora, popravak bicikla, šah, društvene igre, književnost, informiranje, Dom mladih, participativno budžetiranje ili zabava - tek su neki od mogućih povoda za dolazak u Klub Zona u prosincu.

U prosincu će se u Klubu Zona realizirati više od 60 sati programa, odnosno čak 24 besplatna događanja - edukacije, predavanja, izložbe i tematska druženja. Sve do blagdanske pauze, baš svaki dan će postojati najmanje jedan povod za svratiti na Šperun i u Klubu Zona kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme. Animacija, volontiranje, jednodnevne kreativne radionice, izložbe mladih autora, popravak bicikla, šah, društvene igre, književnost, informiranje, Dom mladih, participativno budžetiranje ili zabava - tek su neki od mogućih povoda.

KLUB ZONA U PROSINCU

Radionica stop animacije* / nedjelje, 1., 8. i 15.12. / 10:00 - 13:00
MyMap Split - prvi sastanak volonterskog tima / ponedjeljak, 2.12. / 19:30
Radionica izrade ukrasnih svijeća* / utorak, 3.12. / 18:00 - 20:00
Radionica nakita od reciklirane plastike* / srijeda, 4.12. / 18:00 - 20:00
Radionica oslikavanja tkanine* / četvrtak, 5.12. / 18:00 - 20:00
Izložba: "Nitko, nitko kao JA" ili "Zašto glasati za MENE" - otvaranje / petak, 6.12. / 18:00
Biciklopopravljaonica / subota, 7.12. / 17:00 - 20:00
Šahovsko popodne / subota, 7.12. / 18:00 - 20:00
Večer modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 7.12. / 20:00 - 00:00
Živa knjižnica* / ponedjeljak - utorak, 9. - 10.12./ 18:00 - 20:00
Književna čajanka / ponedjeljak, 9.12. / 20:00
Razgovarajmo o Domu zajedno* / srijeda, 11.12. / 18:30
Edukacija: Participativno budžetiranje* / četvrtak - petak, 12. - 13.12. / 13:00 - 18:00
Adventska kućica K21 / ponedjeljak - petak, 16. - 20.12. / 18:00 - 21:00
Izložba Ane Šimić - otvaranje / utorak, 17.12. / 18:00
Šahovsko popodne: Turnir* / subota, 21.12. / 16:30 - 20:00
Večer modernih društvenih igara: Ajmo se igrat! / subota, 21.12. / 20:00 - 00:00

Za događanja sa * potrebna je rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Kroz Radionicu stop animacije sudionici će naučiti osnove stop animacije te korištenjem različitih materijala naučeno primijeniti u osmišljavanju, snimanju i montiranju kratkometražnog filma u ovoj tehnici. Trodnevna radionica udruge Metonimija održavat će se nedjeljom, od 1. do 15. prosinca, od 10 do 13 sati u Klubu Zona. Sudjelovanje je besplatno, uz osiguranu svu potrebnu opremu za rad, ali je potrebna rezervacija mjesta putem prijavnice na klubzona.net.

Prvi sastanak volonterskog tima koji će raditi na drugom izdanju drugačije mape Splita održat će se u ponedjeljak, 2. prosinca, u 19:30. Svi zainteresirani još uvijek mogu podržati projekt MyMap Split ispunjavanjem ankete, prijavom za volontiranje ili donacijom, a više informacija, anketa i prijavnica dostupni su na mapa.infozona.hr.

U prvom tjednu prosinca održat će se tri jednodnevne kreativne radionice. Besplatna radionica izrade svijeća održat će se u utorak, 3. prosinca, u 18 sati. Uz osiguran materijal, sudionici radionice naučit će kako samostalno izraditi svijeću, obojati vosak, ali i dodati mirise i reciklirati stare svijeće i tako stvoriti korisnu dekoraciju u domu. Besplatna radionica nakita od reciklirane plastike održat će se u srijedu, 4. prosinca, u 18 sati. Sudionici radionice naučit će osnove izrade nakita, a uz malo inspiracije stara plastika spojit će se u nesvakidašnji nakit i dati reciklaži novu razinu. Besplatna radionica oslikavanja tkanine održat će se u četvrtak, 5. prosinca, u 18 sati. Bojama za tkaninu možemo trajno oslikati odjevni ili drugi uporabni predmet, a sudionici će na radionici saznati na koji način koristiti boju te kako na jednostavan način mogu uljepšati stari komad odjeće ili platnenu torbu. Rezervacija mjesta na radionicama moguća je putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

U prosincu će mnogi maturanti dobiti priliku prvi put glasati na predsjedničkim izborima, a maturanti Škole likovnih umjetnosti, odjel Grafički dizajner, otvorit će i izložbu vlastitih izbornik plakata s kojih šalju svoja predizborna obećanja. Izložba "Nitko, nitko kao JA" ili "Zašto glasati za MENE" otvorit će se u petak, 6. prosinca, u 18 sati u Klubu Zona i bit će otvorena do 18. prosinca.

Nova prva subota u mjesecu u Klubu Zona znači i novu Biciklopopravljaonicu od 17 do 20 sati, odnosno priliku za popraviti bicikl, naučiti popraviti bicikl ili pomoći drugima popraviti bicikl.

U studenom je krenula nova sezona šahovskih druženja - svako dvije subote, od 18 do 20 sati, ali će se u prosincu u nešto ranijem subotnjem terminu odigrati i otvoreni turnir. Prva prosinačka prilika za usavršavanje i dokazivanje šahovskih vještina pred članovima Šahovskog kluba Student zakazana je za 7. prosinca od 18 do 20 sati, a turnir će se igrati 21. prosinca od 16:30. Sudjelovanje na šahovskom nagradnom turniru je besplatno, ali uz obaveznu rezervaciju putem prijavnice na klubzona.net.

Nakon šahovskih popodneva slijede večeri modernih društvenih igara Ajmo se igrat! koje se također održavaju subotom, svako dva tjedna, ali počinju u 20 sati i završavaju u ponoć. Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST nudi svoju bogatu kolekciju igara, ali zainteresirani mogu donijeti i svoju igru.

U Klubu Zona se u prosincu otvara Živa knjižnica! U ponedjeljak i utorak, 9. i 10. prosinca, od 18 do 20 sati, zainteresirani sugrađani dobit će priliku iz prve ruke, kroz opuštene individualne razgovore, čuti priče ljudi koje će doprinijeti boljoj informiranosti i smanjenju predrasuda. Žive knjige, odnosno govornici, pričat će vlastite životne priče o beskućništvu, nasilju, diskriminaciji, psihičkim poremećajima, nerazumijevanju… Posudba živih knjiga, odnosno rezervacija termina za razgovor, je besplatna, ali je obavezna prijava putem prijavnice na klubzona.net.

Ljubitelji književnosti u studenom su se već naviknuli na novi termin Književnih čajanki koji se u četvrtoj sezoni s utorka prebacio na svako dva ponedjeljka od 20 sati, no u prosincu će se zbog blagdanske pauze održati samo jedno druženje i to ono 9. prosinca. Uhodana ekipa za stol rado prima nove sugovornike, čak i one koji nemaju znanje o književnoj kritici, ali su spremni za nove književne spoznaje.

Info zona će u suradnji s Platformom Doma mladih u prosincu održati raspravu o potencijalima razvoja Doma mladih, u sklopu koje će biti organiziran i obilazak zgrade. Dvosatno događanje Razgovarajmo o Domu zajedno održat će se u srijedu, 11. prosinca, u 18:30 u zgradi Doma mladih. Zbog kvalitete rada i ograničenog broja sudionika, obavezna je rezervacija mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

Participativno budžetiranje demokratski je alat kojim se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u izravnoj suradnji s građanima, uz prethodnu raspravu i razradu ideja. Edukacija o participativnom budžetiranju održat će se u četvrtak i petak, 12. i 13. prosinca, od 13 do 18 sati u Klubu Zona. Sudjelovanje je besplatno, uz rezervaciju putem prijavnice dostupne na klubzona.net.

Udruga Sindrom Down 21 u ponedjeljak, 16. prosinca, u 18 sati u Klubu Zona otvora adventsku kućicu K21. Drugačija kućica, u grijanom prostoru, punom veselja, uz besplatno iće i piće i prigodni program bit će otvorena do petka, 20. prosinca, od 18 do 21 sat.

Posljednja, deveta izložba, u ovogodišnjem ciklusu izložbi autora mlađe generacije otvorit će se u utorak, 17. prosinca, u 18 sati i bit će otvorena do sredine siječnja. Ana Šimić predstavit će se izložbom eksperimentalnih grafika za koje kaže da graniče sa slikarstvom i kiparstvom.