Bolonja ide na drugi rok!

09_01_2012 / 22:02h  |  Autor: Pile
Bolonja ide na drugi rok!

Ukidanje zaključivanja na polugodištu, najava besplatnog obrazovanja, uvođenje strukovne državne mature, zdravstvenog (spolnog) odgoja te građanskog odgoja...

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kao da su još u predizbornoj kampanji – gotovo svaki tjedan nova najava i obećanje! Ukidanje zaključivanja na polugodištu gotovo je kozmetička promjena u opsežnoj reformi školstva koju ministar Željko Jovanović najavljuje nakon šestomjesečne analize stanja u prosvjeti.

Prva je u medijima odjeknula najava besplatnog obrazovanja – ukinule bi se školarine i osigurali besplatni udžbenici i smještaj u domove za one koji redovito ispunjavaju svoje obveze u formalnom obrazovanju.

U istom razgovoru za HTV javnosti je predstavljena i ideja uvođenja strukovne državne mature i obvezne informatike od prvog razreda osnovne škole, zdravstvenog (spolnog) odgoja te građanskog odgoj umjesto politike i gospodarstva i kao alternative vjeronauku.

Konačno je otkrivena i javna tajna – provedba Bolonjskog procesa nije ispunila glavni cilj jer se ne studira kraće i nije povećana mobilnost studenata. - Sve to zahtijeva kvalitetnu analizu, što ja vidim kao dio rasprave o paketima triju zakona o visokom obrazovanju i znanosti - prenosi riječi ministra Jovanović Slobodna Dalmacija sumirajući kritike akademske zajednice.