Hoćemo u EU?

04_01_2012 / 14:39h
Hoćemo u EU?

GONG je upozorio na problematičnosti održavanja referenduma o pristupanju RH u EU, no referendum će se održati 22. siječnja. Pročitajte Vodič kroz popise birača za EU referendum...

GONG je upozorio je da će održavanje referenduma o pristupanju RH u EU krajem siječnja 2012. biti iznimno problematično ukoliko se ne uredi pravni okvir za njegovo održavanje, a podršku odgodi pružili su i drugi društveni akteri, no - referendum će se održati 22. siječnja. Na razumijevanje nije naišlo ni njihovo upozorenje o nepoštivanju preporuka Kodeksa dobre prakse o referendumima koji podrazumijeva da javne vlasti ne smiju utjecati na rezultat glasovanja koristeći pretjeranu jednostranu kampanju te da biračima moraju biti jednako dostupni stavovi podražavatelja i protivnika prijedloga o kojem se odlučuje na referendumu.

Vjerojatno ste eventualne potrebne izmjene podataka u popisu birača obavili prije nedavnih parlamentarnih izbora, no vrijedi još jednom provjeriti podatke na uprava.hr ili slanjem svog MBG u poruci na broj 5454 (samo za 091, 098 i 099 mrežu).

Ako niste upisani u popi birača ili upisani podaci nisu točni, odmah zatražite upis, izmjenu ili dopunu svojih podataka – rok je do 7. siječnja 2012. godine. Isti je rok za dostavu potvrde o privremenom upisu u popis birača, ako svoje glasačko pravo želite ostvariti izvan mjesta stalnog prebivališta, no zahtjev za izdavanje potvrde morate podnijeti ranije.

GONG je pripremio i Vodič kroz popise birača za EU referendum, u kojem možete pronaći još detaljnije objašnjenja procedura za ostvarivanje prava glasa te primjere obrazaca za zahtjeve.

Za one koji žele znati više

U sagledavanju cjelovite slike i percepcije pozitivnosti i izazova koje donosi članstvo mogla bi vam pomoći knjiga "Hrvatska i Europska unija - Prednosti i izazovi članstva" u izdanju Instituta za međunarodne odnose. Knjiga je dostupna u .pdf formatu, a sadržajem nastoji sažeto obrazložiti ključne učinke integriranja na područjima koja izravno utječu na život građana.