Vox Animae: Do posljednjeg zbora

21_12_2011
Vox Animae: Do posljednjeg zbora

Hoće li ovo ipak biti priča sa sretnim krajem pokazat će vrijeme – sada, dok još otplaćuju dugove za put u Graz na svjetsko prvenstvo zborova, gdje su osvojili dvije srebrene plakete, članovi zbora Vox Animae nadaju se kako će uspjeti pronaći sponzora...

Priča o zboru koji je u samo četiri godine djelovanja pokupio veliki broj priznanja i nagrada na međunarodnim natjecanjima, čiji opus sadržava zahtijevan program od renesanse do suvremenih skladatelja hrvatskih i stranih autora, trebala bi zračiti optimizmom i ponosom, no nažalost, sa splitskim mješovitim zborom Vox Animae to nije slučaj. Osnovani 2007. na inicijativu pokojnoga Miljenka Grgića, tadašnjeg dekana UMASa, kao zbor Sveučilišta u Splitu, jedini aktivni necrkveni nagrađivani mješoviti splitski zbor danas prolazi kroz teške trenutke.

Sveučilište nije znalo što bi sa nama - započinje priču Veršić

- Sveučilište naprosto nije znalo što bi sa nama - započinje priču Tomislav Veršić, profesor glazbene kulture i voditelj zbora. - Isprva smo održavali probe u prostoriji na Gripama, no kako su termini bili izvan radnog vremena čistačica, a iznos koji bi im mi iz zbora trebali platiti za prekovremene sate jednak je iznosu koji smo dobivali za svoje aktivnosti od Grada Splita tako smo od tog prostora odustali. Sada održavamo probe u prostoru crkve Svetog Roka, gdje nam je župnik izašao u susret pošto tu vodim crkveni zbor - kaže Veršić.

No i u neadekvatnim uvjetima zbor je nastavio sa radom, dok se nedavno nije dogodila „kap koja je prelila čašu“. Nakon dodatnih smanjenja financijskih sredstava namijenjenih za funkcioniranje zbora, Veršić je zatražio sastanak sa rektorom, te su u konačnici od Sveučilišta, pod izlikom recesije, dobili ponudu koju nisu mogli prihvatiti. – Iznos koji nam je ponuđen za rad je ispod svakog dostojanstva struke, a ne želim zboru ni sebi obarati cijenu. Zbor je postigao vrlo značajne rezultate u jako kratko vrijeme te smatram da zaslužuju više. Naime, mi, za razliku od zborova sa kojima se natječemo u konkurenciji, nemamo vlastitu prostoriju za vježbu, odjeću kupujemo sami, a i za putovanja na natjecanja se sami članovi trebaju snalaziti. Nažalost, sami se ne možemo financirati, pošto ne postoji potražnja za nastupima zborova pa smo odlučili potražiti sponzore - objašnjava Veršić.

Članovi zbora, njih tridesetak, su studenti ili netom završeni sveučilištarci

Radi se o mladim ljudima – članovi zbora, njih tridesetak, su studenti ili netom završeni sveučilištarci koji su pronašli zanimaciju u grani umjetnosti koja je definitivno u ovome gradu vidjela i bolje dane… – Početkom dvadesetog stoljeća, kada je Split imao deset puta manje stanovnika, postojala je jaka scena – Split je imao sedam kvalitetnih zborova. Još devedesetih su bila aktivna tri mlada mješovita zbora koja su postizala vrhunske rezultate. Nažalost, danas jedinome takvom zboru prijeti gašenje - kaže Veršić. - Radi se o zatiranju jedne kulturne tradicije. Kako je moguće da u Splitu ne može funkcionirati ni ovaj jedan, dok u Zagrebu djeluje njih sedamdeset - upozorava.

- Svjesni smo da bez pomoći nećemo moći nastaviti - natjecanja, smotre, sve je to dostupno onima koji mogu financirati troškove, a naši članovi su mladi ljudi koji si to ne mogu priuštiti. Očekivati od zbora da zarađuje novce, u društvu u kakvom živimo nije realno, ali to ne bi smio biti izgovor da se čitava tradicija i kvalitetni projekti ne podržavaju onako kako bi trebali - smatra Veršić.

Hoće li ovo ipak biti priča sa sretnim krajem pokazat će vrijeme – sada, dok još otplaćuju dugove za put u Graz na svjetsko prvenstvo zborova, gdje su osvojili dvije srebrene plakete, članovi zbora Vox Animae nadaju se kako će uspjeti pronaći sponzora koji bi im omogućio da nastave raditi ono u čemu su očito dobri, ali nažalost, ne i profitabilni.

Prati ih na netu

Posjetite službenu stranicu zbora www.voxanimae.hr i poslušajte snimke njihovih izvedbi, a možete ih i lajkati na službenom fejsu te posjetiti Youtube kanal.

razgovarala: KMaja
foto: Palma Poljaković