Mladi su željni izlaganja, ali..

14_12_2011  |  Autor: KMaja
Mladi su željni izlaganja, ali..

- Mladi su željni izlaganja, ali mislim da im je sam put do toga ipak težak. Ili nemaju točku polazišta ili ih je čak strah reakcije publike - kaže mlada splitska slikarica Katarina Strukan koja nam je ispričala i nešto više o svojoj inspiraciji i tehnikama slikanja...

Zidovi Info zone ove su godine ugostili osam grupnih izložbi u raznim tehnikama, a od 28. studenog do 16. prosinca posjetitelji na Šperunu mogu pogledati i prvu ovogodišnju samostalnu izložbu. Kako doći do termina za izlaganje u Info zoni, kakve su mogućnosti za izlaganje radova za neafirmirane umjetnike te nešto više o njenoj inspiraciji i tehnikama slikanja, saznali smo od mlade splitske slikarice Katarine Strukan.

Katarina Strukan je lani imala svoju prvu samostalnu izložbu

Kako je došlo do tvoje izložbe u Zoni?

Prije nešto manje od dvije godine, asistentica sa fakulteta me kontaktirala i predložila izlaganje tako da sam lani u četvrtom mjesecu u Info zoni imala svoju prvu samostalnu izložbu. Ove godine sam sama stupila u kontakt sa Zonom i eto me opet tu.

Kakva je, prema tvom iskustvu, mogućnost izlaganja mladih neafirmiranih umjetnika u Splitu? Smatraš li da postoji potreba za većim brojem izložbenih prostora u kojim bi mladi mogli izlagati?

Mislim da se posljednjih godina nešto pomaklo u pozitivnom smjeru za neafirmirane umjetnike. Mnoge udruge, i čak kafići, su pružili mogućnost izlaganja radova, ali svakako da ima prostora za napredak. Mladi su željni izlaganja, ali mislim da im je sam put do toga ipak težak. Ili nemaju točku polazišta – koga pitati, kome se obratiti – ili ih je čak strah reakcije publike. Da, mnogo puta sam se susrela sa umjetnicima koji teško probijaju led izlaska na scenu, a imaju mogućnost i jako veliki talent.

Kolika je realno zainteresiranost za izložbe u Splitu, općenito, prema tvom iskustvu?

Mislim da je zainteresiranost veća kada su u pitanju poznati umjetnici, bilo to naši ili neki svjetskog glasa, što je nekako i logično. A mi, što bi se reklo, obični smrtnici, pokušavamo se probiti, pokazati, istaknuti se u masi. Posjećujem izložbe, neovisno o tome tko izlaže. Volim pogledati bilo koju vrstu umjetnosti, jer volim istraživati i pronalaziti nove ideje.

Da li ti je važno neposredno prenošenje poruke prosječnom gledatelju i smatraš li da su posjetitelji izložbi u mogućnosti iščitati dublje poruke koje se kriju iza naizgled uobičajenih prizora?

Naravno da mi je važno da promatrač iščita poruku iz mojih radova, zato mi je drago što su komentari koje sam čula na otvaranju nadmašili moja očekivanja. Mnogi su primijetili da se samim naslovom izložbe, Budućnost prošlosti, mnogo toga reklo, a isto tako je laičkim posjetiteljima, prosječnim gledateljima, bilo drago što su slike realne jer kažu da ne shvaćaju  - "one neke apstrakcije, neko mazanje po platnu".

Mnogo puta sam se susrela sa umjetnicima koji teško probijaju led

Imaš li neke uzore u slikarstvu koje bi mogla istaknuti?

Još na fakultetu sam se pronašla u stilu Hiper-realizma, što mi je ujedno bila i diplomska radnja. Našla sam se u tom pravcu te se nekako razvijam u svom stilu, odnosno motivima. Nemam neke konkretne uzore. Volim u svakom pravcu, umjetniku, neovisno što slika, radi, iščitati njegov duh, njegovu osobnost i poruku i na neki način iz toga izvući nove ideje i razmišljanja.

Upotrebljavaš li fotografiju i računalo u procesu slikanja?

Upotrebljavam samo fotografiju; motive koje sama istražujem, zabilježim (fotografiram) i prenosim na platno putem mreže koja mi pomaže u postizanju što realnijeg prikaza.

Zanima li te u budućnosti istraživanje nekih novijih formi umjetnosti ili smatraš li da se možeš izraziti unutar tradicionalnog slikarstva?

Iskreno, ne znam gdje će me ovaj put odvesti, hoću li se oformiti u nekom drugom vidu umjetnosti, što mi donosi bliska ili daleka budućnost. Dok slikam, slikam sa duhom, osjećajem i trenutkom. Umjetnost je moj život, moja osobnost, uživanje koje me u potpunosti ispunjava. "Slikanje je beskonačna minuta moje osobnosti", kako je rekao Salvador Dali!

Od ponedjeljka: Meu Portugal

Ne propustite ni sljedeću izložbu u Zoni – autorica Marijana Popović vodi nas ulicama Potrugala. Putopisna izložba fotografija pod nazivom Meu Portugal biti će otvorena 19.12. u 20 sati.