Nitko ne zna što koči Dječji grad

11_12_2011
Nitko ne zna što koči Dječji grad

Drvena kućica trebala je predstavljati početak radova na odavno upokojenom Dječjem gradu, no od tada se situacija nije bitno popravila – osamljena kućica propada, a nitko ne zna zašto. Gdje je zapelo i što se događa pitali smo voditeljicu Neformalne grupe mladih Prijatelj...

Drvena kućica podignuta prije četiri godine na Marjanu trebala je predstavljati početak radova na odavno upokojenom Dječjem gradu, no od tada se situacija nije bitno popravila – osamljena kućica propada, a nitko ne zna zašto. Gdje je zapelo i što se događa sa jednim od nekada najpopularnijih mjesta za igru generacija i generacija Splićana, pitali smo Adu Reić, voditeljicu Neformalne grupe mladih Prijatelj.

Što veže grupu Prijatelj i Dječji grad na Marjanu?

Neformalna grupa mladih Prijatelj djelovala je godinama unutar Obiteljskog centra Splitsko - dalmatinske županije gdje smo sudjelovali u mnogim akcijama i projektima. Između ostalog, zainteresirali smo se za Dječji grad nakon što je na Forumu mladih volontera još 2006. iznesena ideja da se Grad ponovo podigne.

Od tada grupa Prijatelj kontinuirano radi na osvještavanju javnosti o toj problematici te nastoji pogurati realizaciju obnove. Već smo prve godine djelovanja podigli kućicu na Marjanu nakon čega su uslijedile jako pozitivne reakcije, međutim, od tada je zapelo. Naprosto smo naišli na zid i ne možemo dobiti zeleno svjetlo za izgradnju. Nisu problem ni projekt, ni sponzori, sve se to može riješiti, dapače, ljudi su nam na ulici čestitali i nudili financijsku pomoć, no oni koji bi trebali projekt odobriti su zakazali. Iskreno, ne znam kome je cilj to spriječiti, posebno što smo uvijek nailazili na razumijevanje i podršku svih uključenih strana.

Ada Reić, voditeljica grupe Prijatelj, priča o problemu Dječjeg grada

Ipak ne odustajete, ponovo ste pokrenuli projekt s ciljem senzibiliziranja javnosti o tom problemu?

Da, Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu programa Mladi na djelu svake godine raspisuje natječaj na koji se mogu prijaviti inicijative neformalne grupe mladih. Prošle godine smo tako, uz mentorstvo Obiteljskog centra, prijavili svoj projekt kojemu je cilj ukazati na nedostatke prostora za dječju igru u Splitu.

Akcija 3 dana Marjana održavala se kroz svibanj i lipanj te je na prostor Dječjeg grada privukla više od 400 djece, a u događaju je sudjelovalo i 40 volontera te 30 donatora. U sklopu kampanje Hrvatska volontira održana je akcija Slika vrijedi 1000 želja prigodom koje je na Rivi postavljena petmetarska crno bijela fotografija prostora Dječjeg grada na koju su djeca iz stobrečkog vrtića Veseli kutak oslikala svoju viziju budućnosti Grada. Treća je faza bila izložba Dječji grad – od nostalgije do vizije u Muzeju grada Splita. Projekt je zaokružen tribinom na koju su bili pozvani svi koji bi mogli doprinijeti izgradnji Grada.

Kako je prošla tribina?

Ugodno, ali bez jasnih zaključaka. Sudjelovali su predstavnici Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, Grada Splita, Zelenih, Kluba trudnica Rode, savjetnica Pravobraniteljice za djecu, studenti i profesori arhitekture, projektant dječjih igrališta… U principu su se svi složili da je obnova Grada odlična ideja, ali nitko nije objasnio što koči početak radova.

I obnovljena kućica propada, a nitko ne zna zašto

Što nakon ovoga, koji su vam planovi?

Odnedavno smo se organizirali u Udrugu mladih Prijatelj pa planiramo pisati projekte i truditi se učiniti ovaj grad prijateljem djece, omogućiti im prostor za igru i djetinjstvo. Sada se nažalost događa da igrališta za djecu postaju, kako je jedan član Prijatelja primijetio, igrališta za odrasle. Optimizam i entuzijazam nam nije splasnuo, ali isto bi bilo lijepo, da za promjenu, konačno vidimo i opipljive rezultate svih ovih godina truda.

razgovarala: KMaja
foto: Maja Prgomet