Nagrađeni volonteri

05_12_2011
Nagrađeni volonteri

Svečanom dodjelom ovogodišnjih<strong> </strong>Nagrada za promociju i razvoj volonterstva Vinka Luković te priznanja za volonterski <strong>doprinos </strong>za čak 106 volontera i 51 podupiratelja u ponedjeljak je završen 12. Bal volontera...

Svečanom dodjelom ovogodišnjih Nagrada za promociju i razvoj volonterstva Vinka Luković te priznanja za volonterski doprinos za čak 106 volontera i 51 podupiratelja u ponedjeljak je završen 12. Bal volontera koji se tradicionalno obilježava u Splitu 5.12. na Međunarodni dan volontera.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade Vinka Luković su Društvo multiple skleroze Split koje je u travnju ove godine obilježilo 20 godina djelovanja potaknutog volonterskim nastojanjima nekolicine oboljelih od multiple skleroze. Ove godine uključili su se u EU projekt Jednake mogućnosti – inkluzivno volontiranje kao put prema integraciji i većoj zapošljivosti i znatno povećali volontersku mrežu.

Dobitnici Nagrada za promociju i razvoj volonterstva Vinka Luković

Hrvatska gorska služba spašavanja  - stanica Split tijekom 2011. godine provela je 60 akcija potrage i spašavanja u našoj županiji, a posebno su pomagali djeci s invaliditetom, organizirali su i Božićnu akciju za djecu Splita te s osnovnoškolcima Malu školu prirode. Važnost ove službe nije samo u njenom minulom radu i statističkim podacima o tisuću akcija spašavanja, tisuću i pol spašenih ljudi i gotovo pola milijuna sati preventive već i o dobrovoljnom stručnom, visoko rizičnom i u teškim uvjetima ostvarenom radu njenih pripadnika - volontera.

Udruga Help također je već 20 godina prisutna u radu s mladima putem vršnjačke edukacije u području reproduktivnog zdravlja. Help je poznat i po aktivnostima Europske volonterske službe u kojoj će tijekom ove godine 13 mladih iz Splita i okolice volontirati u različitim projektima u nekoliko europskih zemalja.Vrhunac uspješne međunarodne volonterske priče dosegnuli su ove godine, kada je u svibnju u Belgiji, na svečanoj dodjeli nagrada za Europskog volontera godine, nagrada dodijeljena i Helpovom volonteru Zrinku Vranješu.

Udruga Dugopolje aktivno radi – DAR pomaže mladima, a ove godine odradili su preko 10 tak volonterskih akcija čime su promovirali volonterstvo kao zabavno i ugodno druženje te doprinijeli poboljšanju kvalitete života mladih u zajednici.

Osim Nagrada Vinka Luković, dodijeljenih kao znak javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos razvoju volonterstva i volonterskih aktivnosti na području Splitsko – dalmatinske županije, posebno priznanje za razvoj volonterstva u 2011. godini dodijeljeno je splitskom Centru za socijalnu skrb jer su razvijanjem volonterstva u praksi socijalnog rada postali su primjer ostalim Centrima za socijalnu skrb. Prvi u RH uvode volontere uz potporu nadležnog ministarstva, u projekt “Svi zajedno” preko kojeg uključuju djecu slabijeg socijalnog statusa besplatno na tečajeve stranih jezika, plesa, sport...

Proslava volonterstva

Bal volontera organizirala je Udruga Mi - Volonterski centar Split uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Grada Splita te hotela Le Meridien Lav.

U glazbenom dijelu svečanosti 300 uzvanika iz javnog i civilnog sektora uživalo je uz mušku klapu Filip Dević, opernu pjevačicu Sanja Barbir te članove plesnog kluba Mirela iz Splita Antoniju Janković i Bojana Vujatovića. Spomenimo i da su nagradu za ovu godinu izradili učenici škole Likovnih umjetnosti iz Splita pod mentorstvom akademske kiparice Julijane Voloder.