Postizborne zanimljivosti

05_12_2011
Postizborne zanimljivosti

Javnost se do sazivanja konstituirajuće sjednice Sabora može zabavljati <strong>analizom</strong> rezultata izbora. Zanimljiv je Vucin plasman, intrigiraju i imena koja će se ponovno pojaviti u saborskim klupama, Keruma ne brine što nije dobio povjerenje glasača u svom gradu...

Nakon nadmoćne pobjede Kukuriku koalicije javnost se do sazivanja konstituirajuće sjednice Sabora može zabavljati analizom rezultata izbora. Sa 64 mandata SDP je ostvario svoj pozitivan rekord, a sa samo 44 mandata HDZ je ostvario negativan rekord. Činjenica da će čak 70 zastupnika prvi puta sjesti u Sabor možda je garancija konstruktivnijih saborskih rasprava.

Split ili Ogorje, kako kome drago, dali su prvog brata i sestru zastupnike u Hrvatskom saboru. Iako neće zasjesti u saborsku fotelju, zanimljiv je Vucin plasman u Splitu - skupio je više glasova od Hrvatske seljačke stranke. Intrigiraju i imena koja će se ponovno pojaviti u saborskim klupama – Račan (sin Ivice), Tuđman (sin Franje) te Sanader (samo Ivin ex kolega iz stranke). Usprkos kampanjama za više žena u saboru, u sedmom sazivu bit će ih samo 29 – deset manje od prethodnog saziva.

Vuco u Splitu skupio više glasova od Hrvatske seljačke stranke

Kukuriku koalicija drugoplasirana je samo u dvije izborne jedinice – sjever Dalmacije je ostao vjeran HDZu, a u 5. izbornoj jedinici lošija je za samo 0,7% glasova. Prema reakcijama, Keruma očito ne brine što nije pridobio povjerenje glasača u svom gradu u kojem je većina glasača izabrala promjene.

Procedura koja slijedi u narednim tjednima je jednostavna – najkasnije 20 dana nakon objave službenih rezultata izbora Predsjednik Republike Hrvatske saziva Hrvatski sabor na prvo zasjedanje kada će se izabrati predsjednik sabora, a zbog sigurne većine nije uopće upitno da će Sabor potom prihvatiti i prijedlog Vlade koju će predložiti osoba kojoj Predsjednik RH, na temelju dokazanog povjerenja većine zastupnika, povjeri mandat za sastavljanje. Čitava procedura mogla bi biti gotova već do Božića.

Postizborna zabava

Proklikajte rezultate na www.izbori.hr pa možda pronađite još koju zanimljivost, a još preglednija i bolja zabava je na dnevnik.hr gdje doslovno uz par klikova možete saznati kako su glasali vaši susjedi :)