Nepredvidljivi XONTAKT

22_11_2011
Nepredvidljivi XONTAKT

Osim triju kazališnih gostovanja, XONTAKT donosi i performans umjetnika okupljenih u splitskoj udruzi Mavena, trodnevnu radionicu improvizacije, a na zatvaranju pripremaju aktivističko iznenađenje, <strong>umjetničku</strong> akciju <em>FUCK</em> (jebi) koja obrađuje probleme grada...

Četvrto izdanje nepredvidljivog XONTAKTa, čiji program službeno traje od 22. do 29. studenog, u grad je već donijelo dvodnevnu radionicu metode Laban i osam plesnih filmova prikazanih u ponedjeljak u Kinoteci.

U službenom razdoblju programa, pod geslom Podrži nezavisnu kazališnu scenu očekuje nas neočekivan broj gostovanja, uzme li se u obzir da je XONTAKT započeo kao manifestacija u sklopu koje su projicirani plesni filmovi i organizirane radionice, da bi prošle godine ostvarili i prvu vlastitu produkciju splitskog suvremenog kazališnog kolektiva Fraktal Falus Teatra (FFT) – odlično prihvaćenu Juditu, koja je bila uvrštena u program Splitskog ljeta.

Program XONTAKTa službeno traje od 22. do 29. studenog

– Prošle godine smo, u želji da potičemo i podržavamo razvoj eksperimentalne, nezavisne kazališne scene u Splitu, osnovali neformalnu Koaliciju za inovativno kazalište u kojoj su se okupili kazališni umjetnici i performeri – započinje priču o ovogodišnjem XONTAKTu Nela Sisarić. – Znali smo samo da ćemo napraviti vlastitu produkciju, u kojoj nećemo šminkati stvarno stanje stvari. Nismo planirali ništa više, jer mi nismo festival, nemamo sredstava da budemo festival, međutim, javili su nam se umjetnici koji su sudjelovali u stvaranju Judite sa željom da sudjeluju i u ovogodišnjem programu, a poklopilo nam se i to da su Bacači sjenki stupili u kontakt sa MKCom koji ih nije bio u mogućnosti ugostiti u terminu koji je njima odgovarao. Srećom, nama se taj datum odlično uklopio u program.

Osim triju kazališnih gostovanja, XONTAKT donosi i performans All Ideas ®eserved umjetnika okupljenih u splitskoj udruzi Mavena, trodnevnu radionicu improvizacije pod vodstvom Nataše Pavlov, a na zatvaranju pripremaju aktivističko iznenađenje, umjetničku akciju FUCK (jebi) koja obrađuje probleme grada, Doma mladih...

Premijera predstave Proces protokol je 22. studenog u 21 sat

- Tema koja se provlači kroz predstavu Proces protokol koja će biti premijerno prikazana u utorak u 21 sat u amfiteatru Doma mladih je birokracija. Predstava je zapravo work in progress - uvjeti u kojima mi radimo, sa budžetom od 8 000 kuna i strujom koja nestaje, zapravo su dobra podloga za aktivistički moment teatra i obrađivanje problematike koja se nikako ne rješava - problem Doma mladih - zaključuje Sisarić.

Program ovogodišnjeg XONTAKTa potražite na xontakt.org, a ulaznice za sve predstave, po cijeni od 80 kuna možete nabaviti u Villi Spiza ili caffe baru Studio S, dok ćete za pojedinu kartu trebati izdvojiti 25 kuna.

Zavirli smo na generalnu probu - pogledajte album!


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet