TBF su zvijezde i - zaboli ih veseljko!

20_11_2011
TBF su zvijezde i - zaboli ih veseljko!

Nitko nije prorok u svom selu, kaže stara narodna, a TBF su, ako ćemo suditi prema subotnjem koncertu održanom u Spaladium areni, jedna od onih <strong>iznimki</strong> koje potvrđuju pravilo. Očito se dovoljnom broju starih fanova nisu zamjerili novijim uracima...

Nitko nije prorok u svom selu, kaže stara narodna, a TBF su, ako ćemo suditi prema subotnjem koncertu održanom u Spaladium areni, jedna od onih iznimki koje potvrđuju pravilo. Odavno nije Arena vidjela toliko svijeta – popunjeni parter, gotovo pune tribine te solidno popunjena sredina gornjih tribina nisu dočekale ni svjetski poznate izvođače koji su pohodili Split. Cijena karata od 80 i 100 kuna očito nije bila prepreka za Splićane koji su gotovo dupkom napunili najcrnji sportski objekt u gradu.


Straši me koliko vas se okupilo



TBF su ponudili ono što znaju – mnogo pjesama, bez pretjeranih stadionskih a sada lijeve tribine… a sada desne… a sada svi zajedno ekshibicija (da se razumijemo, Mladen Badovinac nije cijepljen od takvih ispada, ali ih je dozirao u mjeri da to bude simpatično, a ne iritantno), bez posebnih specijalnih efekata – video zid sa pikselom većim od šake teško bi se mogao nazvati zadnjih krikom tehnologije, a izmaglica koja se stvorila u areni bila je više rezultatom nekulture nikotinskih ovisnika nego ugljičnog dioksida kojim nas znaju zaprašivati na spektaklima ovog kalibra. Ne, TBFovci su se oslonili na sebe i publiku i nisu pogriješili.

Show je započeo scenom iz Malog mista

U točno 21.30 na video zidu prikazane su scene iz Malog mista – Cervantes, dotur Luigi i Roko uveli su nas u pjesmu Tragični junak, sa novog albuma Pisstaccio Metallic. Mladen je doskakutao do mikrofona i show je započeo. - Straši me koliko vas se okupilo - rekao je prije no što nas je vratio u nedavnu prošlost sa pjesmama Tobogan i Esej, koja je izazvala navalu skakanja po parteru. Za splitske ludonje zagrabili su duboko u svoju diskografiju i još više zagrijali atmosferu sa Malo san maka, a zatim je Komadant Data uperio fejzor u publiku koja ga je pozdravljala rukama u zraku.

Potom su slijedile Pistaccio Metallic obojane pjesame: Vrag (dobar dan profesore Voland), San, za koju je Mladen rekao da mu je jedna od najdražih na albumu, Spin doktor, a niz je završen sa izvrsnom Grad spava, koju su pratili prizori beživotne ulice iznad parka Emanuela Vidovića, Pazara, Smrdečca… Uz plavo osvjetljenje nije se bilo teško udubiti u atmosferu pjesme, a mlaki i neartikulirani odgovor publike na Mladenovo pitanje - Oće li se ovi grad ikad probudit? - ne daje motivaciju za optimističnu prognozu. Nastavili su dalje u obrazovnom tonu sa Heroyix, uz hrvatsku zastavu i policiju na video zidu.  - Za planetu Zemlju – mirnu, istinitu, tolerantnu i poštenu - zaključio je Mladen jednu od najnajbrijanijih pjesama sa Maxon Universala.

Publika je u zanosu a capella uglas urla refren Matere

Prešli su zatim na veselije ritmove sa Uvik kontra, a na Lud za njom ozbiljno je dovedena u pitanje sposobnost zaštitara na ulazu koji su posjetiteljima oduzimali upaljače – parter i tribine su se osule svjetlećim točkicama ne samo zbog mobitela, a publiku nije uopće trebalo poticati da se pridruži na vokalu za vrijeme refrena.  - Dug je put bija do ovoga, skupljali smo vas jednoga po jednoga - nasmijao se raspoloženi Mladen, da bi nastavili sa Nostalgičnom. - Buke, Splite - tražio je Mladen, a Split ga je bez pogovora poslušao dok se more ruku pred bendom stapao u cjelinu i više se nije moglo razlučiti gdje završavaju tribine a počinje parter.


Jeben skeč, fala lipa


Dalmatinom
su postigli doslovno pirsku atmosferu, i pri tom mislim na vrlo treš pir, nakon čega je infantilna Guzice i sise zvučala gotovo kao umjetnost. Sa prvim taktovima aktualne Matere kaos je dosegnuo vrhunac, a kraj pjesme obilježio je pravi stadionski trenutak: publika u zanosu a capella uglas urla refren.  - Jeben skeč, fala lipa - nasmijao se Mladen prije aktualnog singla, Veseljko. Hit su začinili kurčići sa krilima na video zidu kakvih se ne bi posramili ni Let 3.  - Jel se zabavljate? - zanimalo je Mladena - To je najbitnije. Nešto manje oduševljenja izazvao je klasik Odjeb je lansiran, a Smak svita je potaknuo publiku na vrištanje i pokušaj pjevanja refrena. Za kraj su odsvirali pomalo zatupljujuću Uspavanku te su napustili pozornicu.

Bilo je jasno da će se vratiti na bis, ali kakav će to bis biti, e to je bilo iznenađenje. Krenuli su sa Bog i zemljani, nastavili sa Život je lijep, Genije, Fantastična te Ništa mi neće ovi dan pokvarit – a posebno zli komentari, nabijem ih na kurac, zaključio je Mladen.  - Evo vam malo instrumentala da se možete dirat u mraku - nastavio je bend svirati poznatu melodiju dok se frontmen smješkao publici. Otpjevao nam je Marleyeve Three little birds i predstavio članove benda, koji su se spustili na prednji dio pozornice na grupni poklon. Zahvalio se od srca, konstatirajući da ni njima ovakve masovke nisu svakodnevna stvar i da je u pitanju stresna situacija. - Nećemo se igrati drugog bisa, nego ćemo odsvirati još dvi stvari - najavio je Trilogiju jada i Splitsko stanje uma, za sve one koji ih prate od početka kada su bili, kako je rekao, kurac od ovce. Vokal je ostao bez majice usrećivši nekoga u prvim redovima, a nakon kultnih klasika bilo je konačno vrijeme za oproštaj. You are my sunshine otpjevao nam je Mladen prije no što se bend još jednom došao kolektivno pokloniti publici koja ih je tako toplo primila i uživala s njima dva ipo sata.

TBF velike dvorane puni bez gostujućih zvijezda i skupih efekata

Ako je bilo ikakve dileme zvijezde kojeg kalibra su postali momci koji su na splitskoj sceni prisutni gotovo dvadeset godina, turnejom na kojoj sami, bez gostujućih zvijezda i skupih efekata, pune velike dvorane po Hrvatskoj, otklonili su svaku sumnju – debelo su prešišali dimenzije fenomena lokalnog karaktera i okupili publiku, ne od 7, nego od 1 do 77 godina starosti. Očito se dovoljnom broju starih fanova nisu zamjerili novijim uracima, a sa posljednjim albumima pogodili su ukus novijih generacija, koje roditeljima nisu bili ni u planu u vrijeme Ping pong ere. Red socijalno osviještenih stihova za intelektualce, red zafrkancije za opuštanje, pokazale su se kao dobitna kombinacija, a novinarski upiti o licemjerju u situaciji kada pjevaš protiv konzumerizma i istovremeno reklamiraš razne proizvode, publiku izgleda pretjerano ne interesiraju, a ni bend se time ne zabrinjava. Zašto i bi – svaki proizvod ima svog potrošača, zaboli ih veseljko!

Pogledajte album s koncerta! Dodat ćemo još fotografija :)


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet