Izbori: Fokus mladi

17_11_2011
Izbori: Fokus mladi

Održan je okrugli stol pod nazivom<em> Fokus mladi</em> koji je okupio predstavnike parlamentarnih političkih stranaka. Sudionici su naglašavali <strong>potencijal </strong>za promjene koju mladi imaju u sebi, pozivajući predstavnike mlađe generacije na žustriju i žurniju artikulaciju vlastitih zahtjeva...

U Zagrebu je, u organizaciji Mreža mladih Hrvatske, održan okrugli stol pod nazivom Fokus mladi koji je okupio predstavnike parlamentarnih političkih stranaka koje sudjeluju u nadmetanju uoči parlamentarnih izbora koji će se održati 4. prosinca ove godine.

Svi govornici su prilikom obraćanja javnosti iskazali zabrinutost brojem nezaposlenih mladih, isticavši nužnost za reformama obrazovnog sustava kojeg je važno što hitnije učiniti prohodnijim i uskladiti ga s postojećim potrebama na hrvatskom tržištu rada.

Predsjednik HSLS-a, Darinko Kosor isticao je potrebu za razvojem poduzetništva među mladima, dok je podpredsjednik HNS-a, Jozo Radoš isticao važnost uloge obrazovanja u razvijanju tržišnih kompetencija mladih. Obrazovanje kao najvažniju kariku u lancu zapošljavanja isticali su i drugi sudionici okruglog stola koji su poput Branka Vukšića iz HL-a davali naglasak na potrebi stvaranja dodatne društvene vrijednosti.

- Najbolja socijalna politika je gospodarska politika - istaknuo je Radoš u svom obraćanju sugovornicima i publici, dodavši kako se zalaže za razvoj socijalno osviještene politike za mlade koja će s posebnom pažnjom pristupati mladima s manje mogućnosti.

Na socijalno osjetljivu politiku za mlade osvrnula se i Milanka Opačić, podpredsjednica SDP-a koja je, među ostalim, najavila i osnivanje posebnog tijela državne uprave za mlade u slučaju izborne pobjede Kukuriku koalicije. Darinko Kosor istaknuo je stajališta HSLS-a u pitanjima zaštite i promocije ljudskih prava, posebice zaštite i promicanja prava LGBTQ zajednice.

U pogledu potpora udrugama mladih i za mlade s razine tijela državne potpore, svi sugovornici izrazili su spremnost osnažiti položaj organiziranog sektora mladih unutar civilnog društva. Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a iskazala je nužnost dodatne državne regulacije potpora civilnom društvu, i unutar njega organizacijama koje djeluju u sektoru mladih. Darinko Kosor istaknuo je, među ostalim, i nužnost snažnijeg političkog angažmana mladih i to kroz stranački aktivizam i ulaganje mladih u politički razvoj zemlje. Sudionici okruglog stola naglašavali su potencijal za promjene koju mladi imaj u sebi, kao proaktivna društvena skupina, pozivajući predstavnike mlađe generacije na žustriju i žurniju artikulaciju vlastitih zahtjeva, što su najviše isticali Kosor i Ante Prkačin iz HSP-a.

www.h-alter.org