Srednjoškolci - dan je vaš!

16_11_2011
Srednjoškolci - dan je vaš!

Aktivna školska Vijeća učenika toga dana će kolege upoznati sa često zanemarenim pravima, a aktualizirat će i inicijativu skraćivanja školskog sata. Organiziran je i <strong>program</strong> izvan školskih zgrada - druženje na Rivi, cageball u dvorani, a navečer tulum uz mlade splitske bendove...

Vijeće učenika Splitsko-dalmatinske županije ove će godine, po drugi put, organizirano obilježiti Međunarodni dan srednjoškolaca, 17. studenog. Aktivna školska Vijeća učenika toga dana će kolege upoznati sa često zanemarenim pravima na dodatnu i dopunsku nastavu, postojanju predstavnika na razini škole, županije i države te pravima na pritužbu i prijedlog, a aktualizirat će i inicijativu skraćivanja školskog sata sa 45 na 40 minuta.

Županijsko vijeće učenika u suradnji sa županijskim Parlamentom mladih organizira program izvan školskih zgrada – u jutarnjim satima druženje na Rivi, od ranih popodnevnih sati srednjoškolci igraju cageball u dvorani OŠ Gripe nakon kojeg će u jugoistočnoj kuli Dioklecijanove palače raspravljati o prijedlogu uvođenja školskih uniformi kako bi se smanjili incidenti zbog socijalnih razlika među učenicima. Navečer tulumare u O'Hari uz besplatan ulaz i mlade splitske bendove R.M.A., T.i.t.s., Snail i plesnu skupina STrockers!

Light on the rights

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. studenog 1939. godine, strijeljani bez suđenja.

Posljednjih nekoliko godina Dan srednjoškolaca povezan je s Europskom deklaracijom o pravima srednjoškolaca koju je donio Organizacijski ured za europske udruge učenika – OBESSU, a koju je u svibnju ove godine prihvatilo i Nacionalno vijeće učenika. Diljem Europe pokrenuta je kampanja pod nazivom Light on the rights, koja promiče Deklaraciju i prava srednjoškolaca.

nvurh.skole.hr