24 su sata crtali - strip

24_10_2011
24 su sata crtali - strip

Slikarska klasa u prostoru bivše Sveučilišne knjižnice u Zagrebačkoj ugostila je prvo splitsko masovno 24 satno crtanje stripa. Splićana se okupio <strong>neočekivano</strong> velik broj: čak ih je 24 hrabro krenulo u istraživanje vlastitih mogućnosti i granica...

Slikarska klasa u prostoru bivše Sveučilišne knjižnice u Zagrebačkoj ugostila je prvo splitsko masovno 24 satno crtanje stripa. Splićani su se, u organizaciji Sonje Gašperov, tako pridružili ekipama iz Zagreba, Osijeka i Herceg Novog, koje su u subotu, točno u podne dobile zadatak: divlji zapad, uz uvjet da je na 12. stranici neka pjesma.

Splićana se okupio neočekivano velik broj: čak ih je 24 hrabro krenulo u istraživanje vlastitih mogućnosti i granica, naoružani osvježavajućim gaziranim pićima, slatkišima, slanišima i ogromnim količinama kofeina. Ekipa je krenula vrlo radno i optimistično, usput gunđajući sebi u bradu zbog teme, dok su volonteri zaduženi za skeniranje i postavljanje radova na internet, njih četvero, nervozno zujali u iščekivanju pokoje table koju treba skenirati.

Radna atmosfera prekinuta je u večernjim satima dolaskom kartona sa jumbo pizzama jedinog sponzora, picerije Mirakul, što je većina iskoristila kao dobru priliku za protezanje nogu i provjeru dokle su stigli ostali stripocrtači. Treba posebno pohvaliti disciplinu ovisnika o nikotinu koji su uspijevali obuzdati svoj nagon u prostoriji za crtanje te bi se pristojno udaljili utažiti svoju žeđ za cigaretom.

Već oko 23.20 prostorijom se prolomio pljesak – završen je prvi strip! Ivica Kolumbić svoju je priču inspiriranu Divljim zapadom uspio ispričati, tuširati i obojati u manje od 12 sati. Sljedeća je s(p)retnica 24 stranice ispunila Tina Vukasović, pa se oduševljeno pljeskalo sitno iza 1 u noći.

Kako je vrijeme odmicalo, pojedincima je postajalo jasno da neće uspjeti izdurati do kraja, neki su napustili Akademiju, drugi su ostali bodriti kolege koji nisu posustali. Suma sumarum, 11 je sudionika na prvom splitskom masovnom 24-satnom crtanju stripa uspjelo dovršiti sve 24 table, i to bez ikakvih incidenata ili povišenih tonova, u fenomenalnoj, prijateljskoj i opuštenoj atmosferi, unatoč podočnjacima do poda i pomalo nesuvislim filmovima u glavi (u stripovima pojedinaca može se precizno iscrtati vremenska linija).

Valjda neće proći godina dana prije no što se neki od talentiranih pojedinaca ponovo uhvate olovke, pera, kista… kako bi splitska strip scena, koja očito postoji, konačno izašla iz sjene i afirmirala taj, najčešće podcjenjivan i zanemaren umjetnički izraz.

Sve stripove, prije no što se pojave u tiskanom izdanju, možete pronaći na linku, a u našoj galeriji pogledajte atmosferu koja je vladala dvoranom.

Nisu crtali, a zaslužni su

Red je imenovati nesebične volontere koji su 24 sata skenirali, kuhali kave, bodrili crtače… Abecednim redom to su: Giulio De Frapporti, Bartul Gašperov, Nikola Križanac, Nina Vidan i Martina Vuković.

napisala: KMaja
foto: Palma Poljaković