Afirmiranje Tampon generacije

25_10_2011  |  Autor: KMaja
Afirmiranje Tampon generacije

Prvotna je ideja bila dati studentima i srednjoškolcima priliku da svoja djela predstave publici u sklopu skupne izložbe te da se međusobno upoznaju i povežu. Otvorile smo natječaj i ostale pozitivno <strong>šokirane</strong> kada smo shvatile koliki je odaziv...

Što poduzeti kada društvo u kojem živite ne nudi mogućnosti za učenje i napredovanje u području koje vas zanima - zapitale su se studentice Povijesti umjetnosti na splitskom Filozofskom fakultetu i došle do jedinog pravog odgovora – same će inicirati i kreirati sadržaj te kroz iskustvo naučiti mnogo više od onoga što bi eventualno mogle pročitati u knjigama… Ako ih uopće ima napisanih na hrvatskom jeziku.

Na inicijativu studentica sa početka teksta ove je godine osnovana udruga Neafirmirana Umjetnička Scena (NUS), a kakvu su neočekivanu lavinu događanja pokrenule, ispričale su nam Martina Vuković i Nina Jurić, predsjednica udruge.

– Dugo sam razmišljala o tome na koji način pokrenuti nekakva događanja Splitu, razgovarala sa ljudima koji se bave umjetnošću i došla do zaključka da se naprosto trebamo sami uhvatiti u koštac sa organizacijom, započinje priču Nina. – Prvotna je ideja bila dati studentima i srednjoškolcima priliku da svoja djela predstave publici u sklopu skupne izložbe te da se međusobno upoznaju i povežu. Otvorile smo natječaj na temu Tampon generacija, sa dobnom granicom do 35 godina, i ostale pozitivno šokirane kada smo shvatile koliki je odaziv, odnosno, da je takav događaj očito potreban gradu i regiji.

Koliko se umjetnika prijavilo za sudjelovanje?

Javilo nam se preko 100 autora sa preko 220 radova tako da ćemo morati izvršiti selekciju. Stigao nam je veliki broj prijava umjetnika iz regije, ali i iz zapadnoeuropskih država, čak i jedna iz Tajlanda!

Prevladava li među prijavljenim radovima neka tehnika?

Prijavilo se dosta video radova, nažalost zbog tehničkih uvjeta nećemo biti u mogućnosti sve prikazati pa ćemo tu morati izvršiti oštriju selekciju. Inače, prijavljen je široki raspon radova i tehnika, te će publika imati priliku pogledati preko devedeset radova u više od deset različitih tehnika.

Pokrenule ste projekt naziva NUS 2012, s glavnim naglaskom na grupnu izložbu konceptualnih radova mladih neafirmiranih umjetnika. U što se proširio od prvotnog koncepta?

Nama je od početka bila ideja da projekt ima tendenciju rasta, samo nismo bile svjesne da će se sve tako brzo odvijati. Za početak smo naumile organizirati izložbu mladih neafirmiranih umjetnika, no kako smo o tome počele pričati sa ljudima iz struke, tako su dolazile nove ideje pa je sada projekt proširen na suradnju sa Školom likovnih umjetnosti, gdje tri razredna odjeljenja u svoj nastavni plan imaju uključeno sudjelovanje na NUSu: učenici trećeg razreda smjera fotografija i četvrtog razreda smjera grafički dizajn osmisliti će, uz vodstvo profesora Hrvoja Zuanića, cjelokupni vizualni identitet NUSa, dok će učenici smjera slikarstvo, uz profesora Kristijana Falaka, izraditi redove na temu prvog NUSa , koje će sami i postaviti u izložbenom prostoru. Također ćemo imati dva predavanja – Sandra Sterle, profesorica na UMAS – u govorit će o trenutnoj situaciji u kulturno – umjetničkim krugovima, a Sagita Mirjam Sunara približit će umjetnicima i široj publici temu restauracije i konzervacije suvremene umjetnosti.

Što želite postići izložbom, udrugom… ? Smatrate li da u Splitu uopće postoji publika koju zanima konceptualna umjetnost?

U prvome redu nam je ideja demistificirati, približiti publici rad umjetnika. Često se dogodi da netko kritizira rad nekog umjetnika bez da uopće razumije što je autor želio poručiti. Krivnja dijelom leži ponekad i na samom umjetniku koji se ne potrudi dovoljno približiti svoja razmišljanja posjetitelju izložbe. Također, smatramo velikim nedostatkom našeg obrazovnog sustava što se o suvremenoj umjetnosti na studiju uči malo i ništa, pa se postavlja pitanje, tko će biti kompetentan suditi koja su dijela vrijedna, a koja ne? Naprosto, ta tema u programu nije zastupljena, a mi imamo želju napredovati upravo u tom smjeru i zato ovaj projekt radimo volonterski, smatramo ga dobrom investicijom u svoju budućnost. Postoji li publika ili ne, saznat ćemo kada se slegnu dojmovi prve izložbe.

Iz NUSa pozivaju sve koji imaju neke sugestije i ideje za unaprjeđivanje manifestacije, da se jave na kontakt koji mogu pronaći na službenim stranicama.

Otvorenje je u siječnju

Otvorenje prvoga NUS – a održat će se 13.01. 2012. u prostoru Akvarija na Bačvicama. Izložba će trajati 8 dana, a prva tri dana će se odvijati i popratni program – prvoga će dana publika moći na licu mjesta svjedočiti nastajanju suvremenih umjetničkih radova, uz koncert splitskih demo bendova; drugi dan biti će posvećen izvedbenim umjetnostima; a trećega će se dana održati predavanja i tribine čije će se teme doticati suvremene umjetnosti.