Zaigraj američki nogomet

17_10_2011
Zaigraj američki nogomet

Splitski igrači američkog nogometa okupili su se 2008. godine te su zasukali rukave i bacili se na posao. Klub se do danas stabilizirao te želi napraviti iskorake u svom radu, proširiti <strong>članstvo</strong> i početi s radom po uzoru na zagrebačke klubove koji već igraju veliki američki nogomet...

Američki nogomet se u Europi počeo igrati poslije kraja Drugog svjetskog rata te je iznimno popularan u Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Italiji i zemljama Skandinavije koje imaju zgodne navijačice, dobro popunjene stadione i medijsku pozornost.

Priča o američkom nogometu u Hrvatskoj počela je 2005. godine kad je Zagreb Thunder bio prvi klub koji je počeo igrati ovaj fizički i taktički zahtjevan sport nabijen adrenalinom. Nakon osnivanja još par klubova u Zagrebu i okolici organiziraju se klubovi i u Splitu, Bjelovaru, Ogulinu, Osijeku...

Splitski igrači američkog nogometa okupili su se 2008. godine

Splitski igrači američkog nogometa okupili su se 2008. godine te su pod predsjednikom Dinom Bajrićem zasukali rukave i bacili se na posao. Klub se do danas stabilizirao te želi napraviti iskorake u svom radu, proširiti članstvo i početi s radom po uzoru na zagrebačke klubove koji već igraju veliki američki nogomet 11-11, a u planu je održavanje i međunarodnih susreta.

Mjesta ima za sve zainteresirane jer prosječna seniorska ekipa ima 50 članova pa su pozvani svi sadašnji i bivši sportaši da se pridruže radu kluba, mjesta će biti čak i za osnovnoškolce koji će imati svoju ekipu.

Tackle i Flag

Postoje dvije verzije američkog nogometa sa sličnim pravilima – Tackle (obaranje) se igra sa ukupno 22 igrača te Flag (igra se zastavicama, bez obaranja) koja se igra na manjem terenu sa samo 10 igrača. U Hrvatskoj samo četiri kluba imaju kapacitete za Tackle, a primjerice Njemačka ima 250 Tackle klubova te njihov savez boroji 41 tisuću članova.

Ove sezone samo drugi

Početkom listopada završena je sezona hrvatske Flag lige koju su Split Seawolves dočekali na tek drugom mjestu. Iako su na ljestvici MVP (5 najvrjednijih igrača) imali 3 predstavnika te u doigravanju za prvaka lako došli do finala, sreće im je ponestalo u samoj završnici kada su Ogulin Knights preokrenuli rezultat 21:00 u svoju korist te pobijedili 27:33. Sličan scenarij dogodio se u primjernom izdanju Kupa Hrvatske u Flag footballu koji se odigravao u Ogulinu 18. rujna

Pratite Split Sea Wolves i njihove (ne)uspjehe i aktivnosti na Facebooku ili ih kontaktirajte na [email protected], 098 920 1817.

Dodatni internet linkovi:
www.cafa.hr Savez, službene stranice
hr.wikipedia.org povijest američkog nogometa
www.nfl.com National Football League
www.efaf.info European Federation of American Football
americanfootballeurope.com Američki nogomet u Europi

sponzorirani članak