Kako je zagrijalo Hladno pivo

15_10_2011
Kako je zagrijalo Hladno pivo

Činilo da će drugi koncert Hladnog piva u sklopu <strong>turneje </strong>biti totalni debakl - barem što se posjećenosti tiče. Činjenica da HP dio publike dijeli sa Rozgom neke će prestraviti, a nekima dati nadu da će poruke rokera doći i do tih glava, a tko je u pravu, pokazat će vrijeme…

Kada su u Splaladium areni, nešto sitno iza 20 sati, pred bijelim platnom svoj nastup započeli Mjesni odbor, činilo da će drugi koncert Hladnog piva u sklopu turneje kojom promoviraju novi album, Svijet glamura, biti totalni debakl - barem što se posjećenosti tiče. Naime, da bi se prostor mogao opisati kao poluprazan trebalo je ući još barem dvostruko ljudi od onoliko koliko ih je bilo u tom trenutku u dvorani. Ipak, pred pozornicom se skupilo dovoljno štovatelja šoltanskog benda da bi odgovorili na dalmatinski pop rock uz ska momente upotpunjene hvalospjevima određenim biljkama ili kuknjavom nad sudbom kletom jer je eto Ona baš totalna kučka, a on nju, jelte, voli. Arena se polako, ali sigurno, punila publikom koju očito ne zanima koji im to friški domaći bend Pivo želi predstaviti pa je tako pljeskom nakon četrdesetak minuta svirke Mjesni Odbor ispratio već napola popunjen parter.

Scenografiju i likovi u stilu spota za pjesmu Svijeta glamura

Nakon nešto manje od pola sata čekanja, uz ponešto užasne, ponešto dobre glazbe iz zvučnika, na pozornici su se pojavila dvojica glazbenika koji su započeli Kirbaj i kotlovina da bi se potom bijela zapreka koja je skrivala pogled na binu konačno spustila i otkrila scenografiju i likove u stilu spota za pjesmu Svijeta glamura – veliki šator uz puno kiča – a prema publici je odmah potrčao frontman Mile Kekin odjeven poput kakvog alanfordovskog stanara ludnice koji misli da je Napoleon. Publika je pokazala da vrlo dobro poznaje novi album – prvih desetak metara partera bez greške je pjevalo i skakalo od samog starta te su nastavili u istom tonu sa Ima da te lajkam.

Pozdravili su nas i zaželjeli nam dobrodošlicu u nadrealni svijet glamura te donijeli veliku kulisu koja je predstavljala govornicu uz natpis Grad Split između kojeg su se kočoperile slike dviju čokolada – Braco i Seka. Nakon izvedbe naslovne pjesme novog albuma te Bačkizagre stuhpašeja, podsjetnik na splitsku stvarnost je uklonjen, a Mile nas je upozorio da Hladno pivo ne radi greatest hits turneju, već da ćemo prisustvovati političkom izdrkavanju i dubokim stihovima nad kojima se treba zamisliti. - Samospoznaja, to je višesložna riječ od koje mnoge zaboli glava… Sviđate li se sami sebi kad ste pijani - pitao je okupljene najavljujući Pravo ja, za vrijeme koje su članovi benda na potiljku nosili bijele maske.

Dodatak za splitski koncert - podsjetnik na splitsku stvarnost

Uslijedila je kratka pauza nakon koje su se vratili, odjeveni u crno, bez puhačke sekcije, i nastavili sa pjesmom koja se definitivno uklopila u najavljeni plan i program – Sundtrack za moj život. Da se naježe dlake na vratu onih koji su Hladno pivo slušali prije petnaest i više godina, pobrinuli su se nizom Dobra večer, Trening za umiranje i Fur immer punk, kojom su definitivno raspištoljili parter i pripremili ih za ono što slijedi. Nastavili su žestoko sa Teško je ful biti kul i potvrdili da su jednako uvjerljivi, kao i prije više od petnaest godina, u svojoj osnovnoj postavi – bas, gitara, bubanj i vokal – bez popratnih efekata i dodatnih instrumenata. Kritiku potrošačkom društvu na videozidu natpisom - sutra si u rupi, koznumiraj - dali su pjesmom Carstvo pasea, a Šamarom su totalno raspametili parter gdje se, osim konstantne šutke u prvim redovima, razvilo sada više epicentara u kojima se gurkalo, skakutalo, vrtilo u krug…

Može je obilježilo podizanje ritam sekcije par metara iznad pozornice, a onda je uslijedio blok koji veze sa najavljenim programom nije imao: Bilo koji broj, Premali grad, Biološki sat i Debeli - nit' su političke nit' dubokoumne, al' su zato definitivno ugodile publici koja ih je sa oduševljenjem odskakala i otpjevala. Sa Frizerskom pjesmom smo se vratili seciranju slojeva društva iza koje je slijedila, ovako izvedena pred gotovo popunjenom Arenom, uz jednu od najskupljih domaćih koncertnih produkcija, totalno nadrealna Pjevajte nešto ljubavno.

Može je obilježilo podizanje ritam sekcije par metara iznad pozornice

Nakon hita Konobar predstavili su brass sekciju i čelista koji su gostovali na pjesmama i nastavili sa, kako ju je Mile najavio, predizbornom pjesmom o vremenu koje nas čeka. Uz izvrsno pogođene vizuale izveli su nam angažiranu Zimmer Frei nakon koje je slijedila patetična Pitala si me. O tome da li većina okupljenih uopće razmišlja o poruci pjesme Ezoterija da se raspravljati, no činjenica jest da se parter razmahao kao nikad. Bubnjar je bacio palice, basist i gitarist trzalice te se bend udaljio sa pozornice.

Vratili su se za par minuta, sa Srećom, nakon koje su izveli nažalost uvijek aktualnu Politiku. Nije više marka, sad je švicarac, ali osnovna poruka je ista, a na video zidu vrtio se sprd sa aktualnom premijerkom – Kud pivo tud i ja (što je i naziv turneje), s time da se na i u riječi pivo umjesto točke našla karakteristični crveni kvadratić. Ispucali su na publiku za vrijeme te pjesme i sve parole kojima su narod vladajući obasipali za vrijeme životnog vijeka članova benda, tako da im se ne može prigovoriti pristranost – postavili su dijagnozu, ali nisu nudili čarobni lijek.

Zahvalili su publici za osjećaj u splitskoj Areni sa Samo za taj osjećaj, a zatim izveli Planetu, za vrijeme koje se sa stropa iza pjevača spustilo veliko ogledalo, pruživši jedan nesvakidašnji pogled na publiku pred bendom.

Na Nije sve tako sivo su se i tribine počele tresti od oduševljenja

Bend se opet pokupio sitno prije 23.30, što je jedan dio okupljenih shvatio kao signal za kraj koncerta pa su napustili Arenu. No HP su se vratili i to sa Ne volim te za vrijeme koje im je doletio ogroman broj majica, potkošulja… što je Milu potaknulo da komentira kako cijeli koncert na pozornicu slijeću samo muški odjevni predmeti, a nije im doletio niti jedan grudnjak. Pogreška je nedugo zatim ispravljena, ali je i dalje stizao kontinuirani slap muške konfekcije. Sa Supermanom su održali atmosferu na nivou, da bi sa Nije sve tako sivo napravili totalni kaos, gdje su se i tribine počele tresti od oduševljenog skakanja. - Dobro došli u show, Hladno pivo traži najglasniju publiku - poticao je Mile raspoložene fanove koji su se vidno potrudili osvojiti laskavu titulu na pjesmi koja je označila i kraj koncerta.

Pobacali su popriličnu količinu majica natrag u publiku, zalihu palica i trzalica te se, uz duboki naklon i pozadinsku pjesmu iz zvučnika, Kad sunce opet zađe KUD Idijota, dvadesetak minuta prije prvog noćnog autobusa definitivno oprostili od Splićana.

Malo vruće atmosfere uz Hladno pivo i u video zapisu

Kada se sve zbroj i oduzme, Hladno pivo je i više nego opravdalo cijenu karte za koncert – dočekala nas je od hrvatskih bendova rijetko viđena koncertna produkcija – kulise, dimni i svjetlosni efekti, video zid na kojem su se prigodni vizuali izmjenjivali sa živim snimkama sa pozornice za one koje je dioptrija priječila u uživanju u pogledu te izvođači koji još uvijek ostavljaju dojam da se zabavljaju na pozornici i uživaju u svirci, a k tome je i nemali broj onih koji su se gužvali u prvih desetak redova kući mogao ponijeti memorabiliu u obliku trzalice ili palice koje su se sa pozornice dijelili šakom i kapom.

Hladno pivo je i više nego opravdalo cijenu karte za koncert

Pod minus će žedni upisati cijenu piva, a oni koji su odjeću poželjeli ostaviti u garderobi cifru za koju su ih oderali pri tome – za te se novce na šanku naime mogla dobiti boca vode, no neke veze sa samom izvedbom benda sve to i nema tako da im se ne može uzeti za zlo, već je to stvar organizatora. Ono što ostavlja upitnik nad glavom poznavatelja lika i djela momaka s Gajnica je činjenica što na turneji kojom navodno promiču pjesme dubljih poruka, iz nekog razloga potpuno ignoriraju dva albuma koji su takvih tema upravo prepuni – sa G.A.D. a, na kojem se nalaze itekako aktualne Šank, Moralne dileme vlasnika BMW-a, Tamburaši, Od buđenja do dnevnika… nisu izveli ni jednu pjesmu, dok su sa Desetke, na kojoj su se našli gorki krokiji hrvatske stvarnosti poput Nema više…, Krepaj budalo!, Anoreksik, U sobi on i brat… , odabrali jednu od najbenignijih, Ne volim te.

Što reći – činjenica da HP dio publike dijeli sa Rozgom neke će prestraviti, a nekima dati nadu da će poruke rokera doći i do tih glava, a tko je u pravu, pokazat će vrijeme…

Pogledajte više od 60 fotografija u album u galeriji!


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet