Misli o čuvanju moderne arhitekture

01_10_2011
Misli o čuvanju moderne arhitekture

U utorak započinje ciklus<strong> predavanja&#160;<em> </em></strong>u organizaciji Društva arhitekata Split kojim će se aktualizirati vječna bitka staro – novo i pokušati modernu izvući iz vakuuma između povijesno afirmirane baštine i suvremene izgradnje...

U utorak započinje ciklus predavanja Misli o čuvanju moderne arhitekture u organizaciji Društva arhitekata Split kojim će se aktualizirati vječna bitka staro – novo i pokušati modernu izvući iz vakuuma između povijesno afirmirane baštine i suvremene izgradnje.

- Grad koji je dao najveća imena hrvatske moderne arhitekture, pogotovo u trenucima kulturne oskudice, mora progovoriti o njima, uputiti o njihovom radu i nove generacije mladih arhitekata te podsjetiti javnost Splita na izrazito vrijednu kulturnu baštinu moderne – stoji u pozivu DASovaca.

Sam naziv predavanja referira se na polemiku Vinka Brajevića i Koste Strajnića u Dubrovniku iz 1931. godine (Misli o čuvanju dalmatinske arhitekture) koja u pitanje dovodi odnos definiranog urbanog tkiva baroknog Dubrovnika i prijedloga za Kursalon arhitekta moderne, Nikole Dobrovića.

Predavanja će obuhvatiti radove slijedećih arhitekta: Neven Šegvić, Ivo Vitić, Ivo Radić, Lovre Perković, Frano Gotovac, Mladen Kauzlarić, Harold Bilinić i Lavoslav Horvat. Nakon ciklusa predavanja biti će organizirana i izložba njihovih ostvarenja.

Prvo predavanje će održati profesor dr.sc. Andreja Uchytila o profesoru Nevenu Šegviću, u utorak, 04. listopada, u 20 sati u prostorijama Društva arhitekata Split (Starčevićeva 24c).

www.d-a-s.hr