Splitski cirkus u Parizu

30_09_2011
Splitski cirkus u Parizu

Grad Split u više od godinu dana (?!) nije uspio pronaći prostor u kojem bi troje cirkuskih umjetnika moglo vježbati. Na sreću, problemi sa prostorom u rodnom gradu nisu spriječili mlade umjetnike da predstavu C8H11NO2 privedu kraju te je zadnjih dana rujna izvedu u Parizu...

Prije više od godinu dana upoznali smo se sa cirkuskom kompanijom Positive force koja je svojim radom osvojila međunarodni žiri, prikupila najveći broj bodova u povijesti natjecanja, te dobila potporu Jeunes Talents Cirque Europe. Osvrnuli smo se tada i na činjenicu da u svijetu priznati splitski umjetnici već godinama sami plaćaju prostor za vježbanje, što institucije koje bi se u Splitu i Hrvatskoj trebale baviti kulturom tada i nije pretjerano zabrinjavalo.

Za hvaljenu predstavu C8H11NO2 u Splitu nema interesa

Danas se nažalost malo što u tom stavu promijenilo – Grad Split u više od godinu dana (?!) nije uspio pronaći prostor u kojem bi troje cirkuskih umjetnika moglo vježbati, a oni su krajem srpnja ostali bez prostora kojeg su plaćali i sada imaju dozvolu koristiti prostor akvarija do sredine listopada, a nakon toga, tko zna. Na sreću, problemi sa prostorom u rodnom gradu nisu spriječili mlade umjetnike, koji su u međuvremenu ime kompanije promijenili u Room 100, da predstavu C8H11NO2 privedu kraju te je zadnjih dana rujna izvedu u Parizu na festivalu ZOOM sur Jeunes Talents Cirque Europe, koji se održava na sceni Akademije Fratellini, prvoosnovane francuske visoke škole.

Hrvatska je premijera zakazana za 21. listopada u Zagrebu na tjednu izvedbenih umjetnosti Perforacije, a reprizno će je zagrebačka publika moći pogledati na Festivalu Novog Cirkusa 27. istog mjeseca. Iz Splita im se za programiranje predstave, nažalost, još nitko nije javio.

napisala: KMaja