Za bicikle nam (ne) trebaju staze?

18_09_2011
Za bicikle nam (ne) trebaju staze?

Iako čak niti ispred školskih i fakultetskih zgrada još ne postoje uređena parkirališta za bicikle, u Splitu se u kolovozu prošle godine izgradilo par stotina metara prve biciklističke staze. Tri godine poslije, postavit će se gotovo identična pitanja. Dođite i ponudite ili potražite odgovore...

Iako čak niti ispred školskih i fakultetskih zgrada još ne postoje uređena parkirališta za bicikle, u Splitu se u kolovozu prošle godine izgradilo par stotina metara prve biciklističke staze koja bi se u punom profilu trebala protezati od Ravnih njiva do Marjana.

Info zona je probleme splitskih biciklista aktualizirala još 2008. godine na tribini povodom Europskog tjedna kretanja, nakon koje je i pokrenuta inicijativa za uređenje adekvatnih parkirališnih mjesta za bicikle pred obrazovnim ustanovama i drugim mjestima okupljanja mladih. Info zona je tada, tražeći optimalna rješenja, ostvarila suradnju sa zagrebačkim udrugama biciklista i brodogradilištem Brodosplit koje je ponudilo izraditi konstrukcije za privezivanje bicikala, no izostala je realizacija obveza od strane Grada.

Tri godine poslije, na istom mjestu, ponovno u Europskom tjednu kretanja, postavit će se gotovo identična pitanja - Koja je planirana dinamika realizacije biciklističkih staza u Splitu i jesu li nam trenutno ipak važnija sigurna parkirališta za bicikle? Dođite u srijedu, 21. rujna, u 13 sati u Info zonu i ponudite ili potražite odgovore.

O biciklima s povodom

Europski tjedan kretanja u Europi se obilježava od 2002. godine, sa željom da se doprinese smanjenju prometnih gužvi, zagađenju, te poboljšanju zdravlja i kvalitete života. Tradicionalno se sedmi dan, 22. rujna, obilježava kao Dan bez automobila. Ovogodišnja tema Tjedna je - alternativna mobilnost.

www.mobilityweek.eu