KUM: Od subote 10. sezona

02_09_2011
KUM: Od subote 10. sezona

Najdugovječniji prostor za nezavisnu kulturu mladih u Splitu, nakon 1100 (da, tisuću i sto!) manifestacija na kojima je sudjelovalo ukupno 100 tisuća posjetitelja – započinje sa jubilarnom, desetom sezonom! Članice KUMa ove subote <strong>otvaraju</strong> vrata podruma Doma mladih...

Najdugovječniji prostor za nezavisnu kulturu mladih u Splitu, nakon 1100 (da, tisuću i sto!) manifestacija na kojima je sudjelovalo ukupno 100 tisuća posjetitelja – započinje sa jubilarnom, desetom sezonom! Udruge članice Koalicije udruga mladih KUM ove subote otvaraju vrata podruma Doma mladih.
Posebnosti prostora doprinosi nešto skromnija ugostiteljska ponuda, mogućnost unošenja svog ića i pića te malene birokratske formalnosti s kojima su se posjetitelji već mogli upoznati na kraju prethodne sezone.

KUM ove subote otvara vrata podruma Doma (foto:M.Prgomet)

Nova sezona počinje u subotu hip-hop koncertom na kojem nastupaju Krankšvester iz Osijeka, Knin Rap iz Knina i splitski Cha Jah Ton. Nastavlja se u ponedjeljak, 05. rujna, u galeriji Praktika izložbom digitalnih montaža, fotografija i crteža Emilija Kesića. Izložba je postavljena do 19. rujna, a može se razgledati radnim danima od 19 do 22 sata. Istu večer, na istom mjestu, održat će se i 23. po redu DADAnti večer eksperimentalne umjetnosti.

Hardcore festival Friends, Family, Forever na programu je za vikend (09. i 10.) tijekom kojeg će nastupiti Declaration, Sentence, Stepped Out, legendarni Deafness by noise, Pure stems pack, Stronghold i Upset.

U subotu 1101. događaj i 100 001. posjetitelj (foto:H.Podrug)

U ponedjeljak se uz standardan program udruge DADAnti održava i Gothic parti. Metalci iz Splita i okolice doći će na svoje u petak, 16.09. kada će žestoke riffove s bine sipati Trasheta iz Zadra, Mesmera iz Trogira i Domination iz Splita. Dan nakon, u subotu, bogat program počinje predstavljanjem romana Zorana Žmirića (basist grupe Grč iz Rijeke) – Blockbuster. Roman će predstaviti Matko Vladanović. Nakon toga, na scenu stupaju riječke legende Grč uz podršku Ilije i zrna žita i Benny Lave.

Do kraja rujna očekuju nas još dva događanja - u petak, 23.09. u goste stižu još jedni Zadrani, band Crasso de odio, Kaštelani Scream Denial i splitski Hangin' Village. Subota u prostor KUMa donosi novi program pod nazivom Bass effect - nova serija partija posvećena isključivo broken beat glazbi i dubokim basevima. U prvom broju serijala za ritual otvaranja sezone pobrinut će se Barabass crew i Vrh.

Kako publici predstaviti svoju kreativnost ili uživati u tuđoj možete saznati i u Facebook grupi.

Od tone smeća do desete sezone

Kampanja KUMa Dom mladih – mladima okončana je potpisivanjem ugovora sa Gradom u lipnju 2001. kojim se KUMu na korištenje dodijelio derutni prostor nesuđene kotlovnice Doma mladih. Time su mladi, nakon višegodišnjih traženja, dobili prostor za razvijanje nezavisne kulture.

Volonterskim radom, bez značajne financijske podrške Grada Splita i drugih institucija, KUMovci su iz prostora iznijeli tone smeća te su donacijom nizozemske fondacije CNF doveli vodu i struju i kupili opremu. U uređenju sanitarnog čvora financijski su pomogli i bendovi koji su prepoznali važnost postojanja nezavisnog kluba za mlade.

Od tada do danas, u prostoru se održalo više od 1100 (da, tisuću i sto!) manifestacija na kojima je sudjelovalo ukupno 100 tisuća posjetitelja što prostor KUMa čini najdugovječnijim prostorom za nezavisnu kulturu mladih u Splitu, a i šire. Osim koncerata više ili manje etabliranih bendova, ali i onih koji su prvi put nastupili pred publikom, program su punile projekcije nezavisnih filmova, performansi, izložbe mladih umjetnika, tematske slušaonice, čitaonica knjiga i brošura, javne tribine, predavanja, grafiti jamovi...

napisao: Čop