Stigne i fejs prilagođavati slijepima

20_08_2011  |  Autor: KMaja  |  Foto: Maja Prgomet
Stigne i fejs prilagođavati slijepima

U danima ljetne sparine i totalne fjake, dok se većina nas izležava u hladovini bora ili fotelji doma svoga, pronašli smo šesnaestogodišnjeg gimnazijalca koji ima toliko zanimacija da ćete se do kraja teksta vjerojatno zapitati koliko njegov dan ima sati...

U danima ljetne sparine i totalne fjake, dok se većina nas izležava u hladovini bora ili fotelji doma svoga, pronašli smo šesnaestogodišnjeg gimnazijalca koji ima toliko zanimacija da ćete se do kraja teksta vjerojatno zapitati koliko njegov dan ima sati...

- Volontirao sam nedavno na Festivalu Mediteranskog filma i Supetar Super film festivalu, što mi je bilo izvrsno iskustvo, gdje sam upoznao mnogo zanimljivih ljudi, što vršnjaka, što potencijalnih suradnika na budućim projektima – kaže Bruno Mustić, otkrivajući nam već u uvodu veliku ljubav prema filmu te nastavlja - Član sam splitskog Kino kluba od svoje dvanaeste godine, glumio sam u par filmova, a i sam sam sudjelovao u snimanju nekoliko filmova pa tako i u Naša škola, naša briga, u kojem je dokumentirana akcija moje OŠ Spinut te Ulice našeg grada, kratkog video uratka s kojim smo predstavljali školu na Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva djece. Obožavam filmove i najvjerojatnije ću nakon srednje škole pokušati upisati filmsku akademiju.

Nizu svojih aktivnosti od 2007. dodao je i volontiranje u jedinoj udruzi za disleksiju na području Splitsko dalmatinske županije - Udruzi dyxy. U početku im je izrađivao letke, bookmarkere, web stranicu, a prije dvije godine je počeo voditi informatičke radionice. Ni tu nije mogao izostaviti svoju prvu ljubav – nedavno je snimio prvi dio filma Svijet slova: disleksiju možemo pobijediti, kojeg planira slati na festivale u regiji zatvori li financijsku konstrukciju.

Od prošle godine je u Gradskom kazalištu mladih, a od prvog razreda osnovne glumi u školskim predstavama pa je sa Dramskom grupom na Županijskom natjecanju LiDraNo nastupao u predstavi Hajdemo skakati po oblacima.

Ni tu nije kraj njegovim hobijima – izrada web stranica prije tri godine donijela je njegovoj školskoj ekipi sedmo mjesto na Siemensovom natječaju Create the future gdje su radili web stranicu za Split u 2111. godini, a prije četiri godine je pobijedio na web natjecanju koje mu je donijelo godinu dana besplatnog web hostinga od riječkog Gem studija koji od tada podržava i druge njegove projekte. Danas sa Ivanom Bogdanovićem, studentom Filozofskog fakulteta slijepim od rođenja, radi na prilagodbi Facebooka za slijepe.

Napišite nešto o dyxy...

- Želimo da disleksija, poteškoća pri čitanju, više ne bude nepoznanica ni tabu tema. Želimo razviti svijest da je riječ o poteškoći koja se može nadvladati, te da, uz odgovarajuću terapiju, upornost i redovitost, dijete može sasvim nadvladati nedostatke koje disleksija donosi – upozorava Bruno na važnost teme te objašnjava - Udruga dyxy članovima nudi logopedske radionice, pomoć pri savladavanju gradiva za osnovnoškolce te likovne, dramske i informatičke radionice. Program počinje dva tjedna nakon početka školske godine, izvode ga kvalificirane osobe, a prijave se primaju tokom cijele godine.