Atlantisu nedostajala samo publika

25_07_2011
Atlantisu nedostajala samo publika

Poluokruglo, peto, izdanje glazbenog dijela Atlantis festivala prošlo je u znaku <strong>solidne</strong> glazbe, dobre organizacije i malobrojne publike. Unatoč bogatoj ponudi grada i okolice, teško je povjerovati da su ova glazbena imena privukla tako malo zainteresiranih...

Poluokruglo, peto, izdanje glazbenog dijela Atlantis festivala prošlo je u znaku solidne glazbe, dobre organizacije i malobrojne publike – očito (ni) ove godine program nije dovoljno zainteresirao Splićane i/ili njihove goste. Unatoč bogatoj ponudi grada i okolice, teško je povjerovati da su ova glazbena imena privukla tako malo zainteresiranih.


Dvije večer solidne glazbe



Prvoga dana, u petak, nastupilo je pet bendova: Libar, Bei The Fish, Overflow, Gold Panda te Chris from Belle & Sebastien. Svirka je počela malo poslije 21 sat nastupom Libra, domaće vokalno-instrumentalne skupina čija bi se glazba mogla svrstati pod – moderna klapska. Inače nastupa deset članova, ali ih je ovom prigodom zbog nekog razloga na pozornici bilo osam.

Nakon sat vremena zadovoljavajuće svirke na scenu dolaze Bei the Fish, svježi makedonski electro-pop bend iz Skoplja. Njihov energični nastup lagano je počeo gibati ono malo ljudi što su u to vrijeme okupilo na tvrđavi te ih pripremati za Overflow, indie-punk bend koji je svojim dolaskom na pozornicu privukao većinu slušatelja u prve redove. Izveli su možda najenergičniji nastup te večeri koji je definitivno svojom energijom obilježio bubnjar.

Overflow su izveli najenergičniji nastup prve večeri

Nakon adrenalinskog pumpanja Overflowa na scenu dolazi Gold Panda (Derwin Panda), britanski artist i performer. Preuzeo je žar koji su Overflow posijali po publici te je uz pomoć elektronske glazbe uspješno nastavio poticati gibanje publike pa je pozornicu napustio uz buran pljesak.

Posljednji izvođač večeri bio je poznati Chris Geddes iz benda Belle & Sebastien. Iako se većina publike razbježala, najupornije je Chris sve do kraja držao u rasplesanom raspoloženju setom starih klasika probranih iz brižno skupljnih vinila .


Druge večeri - duplo više publike


Vremenske nepogode koje su zahvatile grad u jutarnjim i popodnevnim satima drugoga dana festivala pomaknuli su svirku za jedan sat  pa je Kinoklub svoj nastup počeo malo iza 22 sata neuspješno konkurirajući nogometnom dvoboju Hajduka i Barcelone na Poljudu. Publika je na koncert počela dolaziti tek pred kraj nastupa Kinokluba i u nešto brojnijem izdanju dočekala tročlani ruski bend Tesla Boy koji ih je natjerao na ples svojom electro-synth pop glazbom.

Nakon odličnog nastupa Tesla Boya, na scenu dolazi Uffie. Nakon što je njihov DJ svojim setom održao publiku zagrijanu, na pozornici mu se pridružio energični bubnjar i vokalistica. Bilo je u tom nastupu posla i za tehničko osoblje koje je nekoliko puta namještalo opremu i za redare koji su obuzdavali pojedince iz publike u namjeri dolaska na pozornicu.

Sve u svemu, festival nije bio totalna katastrofa...

Vrhunac festivala, barem brojnošću publike, doživio je maskirani dvojac Is Tropical nakon kojih je festival u istom ritmu zatvorio drugi dvojac pod nazivom The Good Guys.

Sve u svemu, festival nije bio totalna katastrofa, dapače, organizatori i izvođači pošteno su odradili posao, no brojnost publike bila je razočaravajuća. Čak je i dvostruko posjećeniji drugi dan festivala jedva napunio polovicu platoa tvrđave Gripe.

Pogledajte album u foto galeriji!


napisao: Marin
foto: Vana Šulentić