Dva sata najboljeg od Balkana

24_07_2011
Dva sata najboljeg od Balkana

Kad se naježiš na prvu melodiju nekog koncerta, onda nema greške, to će biti dobra svirka. Za cigansku glazbu mislio sam da funkcionira tek kada ste pod dobrih gasom, no dva sata najboljeg od Balkana kojeg je posudio ili ukomponirao <strong>Bregović</strong>, potpuno me razuvjerilo.

Kad se naježiš na prvu melodiju nekog koncerta, onda nema greške, to će biti dobra svirka. A i više nego dobar koncert održao je u petak Goran Bregović uz pratnju njegova Orkestra za vjenčanja i sprovode na Prokurativama. Za cigansku glazbu mislio sam da funkcionira tek kada ste pod dobrih gasom, no dva sata najboljeg od Balkana kojeg je posudio ili ukomponirao Bregović, potpuno me razuvjerilo.

Više nego dobar koncert održao je Bregović uz pratnju Orkestra

Koliko je sam Brega samouvjeren u sebe i svoje sjajne glazbenike bilo je jasno po izgledu pozornice. Uz željeznu konstrukcije, stolice, crnu pozadine i skromne bijele rasvjete - ništa nije skretalo pažnju s glazbe. Vatromet, led ekrani, plesačice i slični efekti ionako služe samo onima koji prikrivaju nedostatak kvalitete.

Njegovo splitsko gostovanje održalo se u sklopu svjetske turneje na kojoj promovira svoj posljednji album Rakija i šljivovica, no najveću euforiju izazvale su ipak dobro poznate uspješnice Bijelog dugmeta, a planski za bis ostavljene Bella ciao i himnička Kalashnikov sa sjedalica su podignule i one koji se na ples ne dižu valjda ni na svom vjenčanju.

Najveću euforiju izazvale su dobro poznate uspješnice

Ipak, dojma sam da je odluka da ovaj koncert bude sjedaljka bila djelomično pogrešna jer su zbog ograničenog mjesta ulaznice morale biti iznad 150 kuna. Još bi bolji dojam bio da je barem polovica gledališta bila na nogama po nešto povoljnijoj cijeni. Ovako mi je kazališni dio publike bilo žao gledati kako najveći dio večeri cupkaju, a neugodno im je ustati.

Odluka da ovaj koncert bude sjedaljka bila je djelomično pogrešna

Svjetski poznatom world music glazbeniku dobrodošlicu je zaželjela naša ponajbolja klapa Cambi, i još jednom potvrdila da i naše a capella pjevanje može postati globalni proizvod. No prije tog koraka treba napraviti razliku izvorne klape i brojnih marendaša koji sebe zovu klapama, prate ih instrumenti, klapalice, plesni efekti, pa oni malo vare i tokare… Bila bi zaista prava šteta ukoliko nitko nije snimio zajedničku izvedbu klape Cambi, Bregovića i njegovih glazbenika. Ćiribiribela je bila genijalna balkansko-mediteranska poslastica.

Pogledajte album u foto galeriji!


napisao: Cole
foto: Željko Šunjić