Promozgali pa prodimili

14_07_2011
Promozgali pa prodimili

Hostel Goli i Bosi ugostio je u četvrtak navečer <strong>Moozgavce</strong> koji su okupljenima na običnom puku razumljivom jeziku približili neke pojmove koje povezujemo prije sa znanstvenicima u bijelim kutama nego sa katom design hostela u večernjim satima...

Hostel Goli i Bosi ugostio je u četvrtak navečer Moozgavce koji su okupljenima na običnom puku razumljivom jeziku približili neke pojmove koje povezujemo prije sa znanstvenicima u bijelim kutama nego sa katom design hostela u večernjim satima.

Prepunjeni prostor u kojem se, u nedostatku sjedalica sjedilo na stepenicama i stajalo na nogama, pozdravio je u ime Info zone Darko Čop te riječ prepustio Liviji Puljak sa splitske Medicine nakon koje je Bojan Markičević predstavio projekt ConSol i Ljetnu tvornicu znanosti.

U nedostatku sjedalica sjedilo se i na stepenicama i stajalo na nogama

Kratke prezentacije područja koja ih strastveno zanimaju dalo nam je potom troje mladih budućih znanstvenika, studenti splitskih fakulteta koji su sudjelovali na ovogodišnjem Laboratoriju slave. Željka Sanader, apsolventica fizike na PMFu, približila nam je fiziku u kužini – zašto se marmelada lakše otvori kada se istisne zrak iz tegle, zašto ulje cvrči kada na njega bacimo bržolu; zatim je objasnila princip klackalice na dječjem igralištu, te razlog zašto nam je ugodno na Suncu kada izađemo iz mora, a kada se osušimo je prevruće.

Kratke prezentacije dalo nam troje mladih budućih znanstvenika

Nakon kratkog izlaganja bez pardona su je napali pitanjima iz publike pa je tako morala odgovoriti zašto teško otvaramo frižider ako ga u malom vremenskom razmaku otvorimo i zatvorimo te pokušamo ponovo otvoriti, zašto avion leti, zašto tanker plovi, a bilo bi toga još da Bojan nije dobacio - Sjedi, 5 - pa je djevojka prepustila vruću poziciju Marinu Viđaku sa splitskog Medicinskog fakulteta koji je došao održati predavanje usprkos činjenici da ga sutradan čeka ispit. On nam je pričao o bakterijama, superbakterijama i odnedavno popularnoj escherichia coli. Sve je to začinio živopisnom pričom o masovnom pomoru rodilja u Njemačkoj klinici u 19. stoljeću koji je uzrokovala sepsa nastala zbog prenošenja bakterija prilikom poroda. Iz publike je došlo pitanje ubija li Domestos stvarno sve bakterije, nakon čega smo doznali da praktički ne postoji 100% dezinfekcija te da nikada ne možemo biti u potpunosti sigurni da su sve bakterije mrtve.

Moozgavci su znanost približili običnom puku

Posljednja je svoje područje interesa predstavila Jelena Luketin čiji se gumeni čovječuljak Marko previše približio crnoj rupi, no nije, kao u SF filmovima, prošao kroz nju i završio na drugom dijelu galaksije, već je bio rastavljen na proste faktore, subatomske čestice te usisan u prostor kojemu ni svjetlost ne može pobjeći. Na to se uistinu ništa nije imalo dodati pa pitanja iz publike nije bilo, a večer je nastavljena ugodnim druženjem u bašti hostela uz napitke iz kojih se dugo u noć pušio dim... Tajni sastojak nije otkriven ;)

Neki recepti za približavanje znanosti

Bojan Markičević predstavio je projekt ConSol čiji je cilj nenametljivim metodama, pomoću zabavne znanosti i suradnje kroz nenasilne aktivnosti, sudionicima radionica prenijeti fundamentalne vrijednosti poput tolerancije i važnosti suradnje te im usput razviti interes za znanost i interdisciplinarnost. Ta međunarodna civilna inicijativa kroz znanstvenu komunikaciju spaja mlade na područjima u kojima postoji sukob, odnosno u podijeljenim društvima. Prva se radionica održala u siječnju 2010. u Vukovaru kada su učenici viših razreda osnovne škole nakon radionica sami došli do zaključka da suradnja među suprotnim stranama nije nemoguća. Želja im je, istaknuo je Markičević, utjecati na mlade generacije jer su upravo oni nositelji promjene. Projekt se planira, nakon uspjeha u Vukovaru, proširiti na više kutaka Zemlje gdje su sukobi svakodnevni način života.

Markičević je prezentirao i Ljetnu tvornicu znanosti, znanstveno – edukacijsku radionicu koja se već petu godinu održava u Splitu, a ove godine i u Čakovcu te Samoboru, gdje se osnovnoškolce i srednjoškolce, uz vodstvo mentora, potiče na kreativno razmišljanje i rješavanje problema znanstvenim metodama.

Pogledajte album u foto galeriji!


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet