Alkohol i mladi: nebombastičan naslov

27_06_2011
Alkohol i mladi: nebombastičan naslov

Zabrinjavajući podaci sve brojnijih istraživanja o konzumaciji alkohola kod maloljetnika bili su povod okruglom stolu, a jedno takvo <strong>istraživanje</strong> proveo je i student Kineziološkog fakulteta u Splitu. Bombastični statistički podaci na naslovnicama samo ohrabruju mlade...

Zabrinjavajući podaci sve brojnijih istraživanja o konzumaciji alkohola kod maloljetnika bili su povod okruglom stolu pod nazivom - Alkohol i mladi, u organizaciji Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta Grada Splita, a jedno takvo istraživanje proveo je i Toni Modrić, student Kineziološkog fakulteta u Splitu, čiju su rezultati nedavno bombastično predstavljeni u Slobodnoj Dalmaciji.

- Zanimala nas je povezanost konzumiranja supstanci sa bavljenjem sportom i školskom uspješnošću – objašnjava Modrić interes za ovu temu te ne skriva čuđenje već samim iskustvom provođenja anketa po splitskim srednjim školama - Skoro nikome nije bilo važna anonimnost ankete. Većina ih nije marila, štoviše, kad bi ispunili anketu, javno bi se isticali u kojoj mjeri, koliko često, s kime i gdje piju ili puše.

Modrić je svoje istraživanje predstavio i u Slobodnoj Dalmaciji

- Ovim istraživanjem smo dokazali da je kod muških adolescenata sport protektivni faktor za konzumiranja supstanci. Drugim riječima, adolescenti koji se više bave sportom su manje skloni opijanju, pušenju cigareta i korištenju droga. S druge strane, kod adolescentica je situacija nešto drugačija, a upravo je to temelj za naša buduća istraživanja koja će dati odgovor i zašto se cure manje bave sportom. Dobiveni rezultati su potvrdili i moje iskustvo da su dugogodišnji sportaši uglavnom stjecali pozitivne životne navike koje im, sasvim sigurno, ostaju za cijeli život. Ipak, literatura nije još u potpunosti raščistila odnos između sporta i konzumiranja supstanci - objašnjava Modrić.


Osmaši piju malo, ali više


Optimizam ne budi ni istraživanje dr. Ingrid Tripković predstavljeno na okruglom stolu održanom prošlog ponedjeljka u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, a koje upozorava da su već osmaši, doduše u minimalnim postotcima, skloni alkoholu i opijanju. Kada se podaci sagledaju s generacijskim odmakom od četiri do pet godina, situacije je još alarmantnija.

Nizom loših okolnosti maloljetnicima je alkohol postao način kako biti faca u društvu što nije lako rješiv problem. Situacija se dodatno komplicira kad znamo da ni pravni sustav nema pravu reakciju pa ni da Grad Split još nema utvrđenu zabranu konzumacije alkohola na javnim površinama čime intervencije institucija u brojnim slučajevima nemaju pozitivnih rezultata.

Uz stručnjake na području rada s mladima i prevencije ovisnosti, prisutan je bio i rukometaš Petar Metličić, koji je šokiran iznesenim statističkim podacima priznao da je alkohol prvi put probao tek u 21. godini života. Nažalost, niti povremeni komentari malobrojne publike nisu potaknuli neku širu raspravu koja bi rezultirala novim i konkretnim zaključcima.

Sudionici okruglog stola upozorili su da bombastični statistički podaci kakvi se pojavljuju na naslovnicama samo ohrabruju mlade da se osjećaju važno u svojoj oborenoj disciplini. Vjerojatno bi u tom kontekstu bolji učinak imala objava statističkih podataka o posljedicama konzumiranja alkohola i jasnija poruka da - uživanje alkohola, naročito pretjerivanje u delikatnom životnom periodu maloljetnika, donosi trenutni osjećaj satisfakcije, ali i gomilanje problema u pozadini.
Prvi student u znanstvenom časopisu

Toni Modrić ima 23 godine, student je Kineziološkog fakulteta u Splitu i dobitnik je Rektorove nagrade. U američkom znanstvenom časopisu Substance use and misuse objavio je rezultate istraživanja pod nazivom Upotreba i zloupotreba alkohola, cigareta i droge među 17 i 18-godišnjim hrvatskim adolescentima: odnos sa školskim uspjehom i bavljenjem sportom i tako postao prvi hrvatski student društvenih znanosti koji je objavio znanstveni rad u stranom časopisu.

napisali: Marta i Pile