Viceprvakinje malog baluna

19_06_2011
Viceprvakinje malog baluna

Došle su kao potpune autsajderice, gubile na početku, te u velikom preokretu pobijedile favorite… Kakve pripreme, kakvi treneri, kakvi dresovi, došle smo gore k'o mali siročići, pješke do dvorane, ni loptu nismo imale… - priča <strong>kapetanica</strong> sveučilišne malonogometne ekipe.

Došle su kao potpune autsajderice, gubile na početku, te u velikom preokretu pobijedile favorite… možda zvuči kao zaplet još jednoga u nizu ne baš originalnih filmova za mlade, ali to je upravo ono što su napravile studentice splitske Kineziologije na nedavno održanom Državnom sveučilišnom prvenstvu u Vinkovcima.

- Nas sedam se skupilo na brzinu, sve je bilo u zadnji čas, nismo bile sigurne idemo li praktički dok nismo sjele u autobus. Muški idu svake godine, pa smo se i mi odlučile ove godine pridružiti. Kakve pripreme, kakvi treneri, kakvi dresovi, došle smo gore k'o mali siročići, pješke do dvorane, ni loptu nismo imale… - priča Petrunjela Njirić, kapetanica malonogometne ekipe koja je neočekivano osvojila srebro pobijedivši mnogo iskusnije Zagrepčanke.

Petrunjela Njirić, kapetanica sveučilišne malonogometne ekipe

- Doslovno su plakale kada smo ih pobijedile, nisu mogle vjerovati. Nitko nije očekivao ovakav razvoj situacije. Vodile su nas 3:0, onda smo izjednačile, do kraja utakmice smo ostale 5:5 te smo ih dobile na penale. Riječanke su nas porazile u finalu, ali su imale i nezanemarivu prednost – njih je bilo dovoljno na klupi da se stalno izmjenjuju pa bi se stigle odmoriti, nas je bilo upola manje nego u ostalim timovima. Sve u svemu, ovim plasmanom smo dobile priliku, ukoliko financije dopuste, predstavljati Split i Hrvatsku dogodine u Španjolskoj na Univerzijadi.

Splitska sveučilišna reprezentacija ipak nije ni približno neiskusna kako su ostavljale prvi dojam - ove cure se godinama profesionalno bave nogometom.
- Nogomet mi je omiljeni sport otkad znam za sebe, a profesionalno igram od 1999. godine, za dubrovački klub Ombla. Još su dvije kolegice profesionalno u nogometu, a golmanica nam je inače rukometašica, kaže Petrunjela.

Došle su kao potpune autsajderice, a vratile se sa srebrom

Za razliku od muških kolega, cure koje igraju u prvoj ligi jedva dobiju za džeparac, a o suludim ciframa sponzorskih ugovora mogu samo sanjati.

Premda je Ombla stalno bila među prva tri kluba u Hrvatskoj, odustale smo od prve lige i prešle u drugu isključivo zbog financija. Za odlazak na gostovanja bili su nam potrebni novci koje nismo imali – treba platiti put, hranu, smještaj – te smo prešli u nižu ligu, što najbolje oslikava odnos prema ženskom nogometu u Hrvatskoj. Vani je ovaj sport mnogo popularniji, u Americi je čak popularniji od muškog nogometa, a u Hrvatskoj se niti u rubrici Sport više ne pojavljujemo. To nažalost ne iznenađuje, u nas uvijek stvari sporije sjedaju na svoje mjesto… - zaključuje Petrunjela, u nadi da će se ipak situacija pokrenuti na bolje te da će se muškarci konačno prestati čuditi kada vide curu kako rastura balun.

Split i ove godine dominirao u Vinkovcima

Početkom lipnja u Vinkovcima je drugu godinu zaredom održano Sveučilišno sportsko prvenstvo Hrvatske na kojem su još jednom dominirali studentice i studenti Sveučilišta u Splitu. Stolnotenisači i odbojkaši na pijesku izborili su srebrnu medalju, odbojkašice su drugu godinu zaredom uzele broncu, malonogometašice su se okitile srebrom, a košarkaši i nogometaši konačno su prekinuli dominaciju zagrebačkog Sveučilišta te se okitili zlatom.

Srebrne malonogometašice

Red je i navesti imena srebrnih cura: Ana Petrović, Andrea Valušek, Antonia Tvrde, Kristina Barić, Žana Živković, Matea Lonac i Petrunjela Njirić.

razgovarala: KMaja
foto: Maja Prgomet