FMFS: velika svijetla točka

19_06_2011
FMFS: velika svijetla točka

U subotu se, nakon nekoliko tisuća posjeta na sjajnim projekcijama i osam dana Mediterana, <strong>zatvorio</strong> FMFS. Ima li bolje prilike za odmaknut se od sintetičkih kinodvorana današnjice i zaploviti u svijet mentalitetom i stvaralaštvom toliko blizak upravo nama? Čisto sumnjam.

U subotu se, nakon nekoliko tisuća posjeta na sjajnim projekcijama i osam dana Mediterana, zatvorio FMFS. Bez puno ceremonijalnosti koju festivali obično nose i u opuštenom tonu, prije završnih projekcija u ljetnom kinu Bačvice za kraj nam se obratio Alen Munitić i ponosno najavio posljednje tri ovogodišnje projekcije, ujedno i premijere, sve redom zabilježene kamerama mladih splitskih autora. Isti autori su nas i sami došli pozdraviti i reći nešto o svojim radovima, a oni su redom bili: Veljko Popović sa Dove sei, amore mio, Juraj Lerotić sa Onda vidim Tanju i Dan Oki sa Predstavom.

Nakon projekcija uslijedilo je proglašenje pobjednika u tri kategorije. Žiri, koji je odlučivao o dvije kategorije, također se izvrsno uklopio u ovogodišnji koncept Festivala. Radi se o troje mladih filmskih znalaca pred kojima tek stoje veliki uradci - Maja Uzelac, Miljan Peljević i Dean Kotiga. U kategoriji dugometražnog filma, nagradu za najbolji odnio je raspjevani talijanski dokumentarac Passione, redatelja Johna Turturra. Najbolji kratkometražni film iz programa mladih hrvatskih autora Ješke je Ustaj, Miro! Petra Oreškovića, a treća kategorija, ona za najbolji kratkometražni film u međunarodnoj konkurenciji, dodijeljena je na sud publici koja je, pogledavši dvadeset filmova u hostelu Goli&Bosi vikend prije otvorenja Festivala, svojim glasovima najviše naklonjena bila uratku mlade autorice Maje Đokić pod nazivom 360 stupnjeva. Nakon službenog dijela uslijedio je nastavak slavlja na tulumu u režiji DJ-a/VJ-a Zet Hemona i uz njegov izbor YouTube videospotova te istovremeno prilika svima koji nisu degustirali pokoji okus rakije, da to učine i odluče favorita :)

FMFS je ove godine napravio odličnu i odskočnu stvar veliku pažnju posvećujući hrvatskoj mladosti u filmskoj umjetnosti. Program Ješke posljednjeg dana Festivala okupirao je kino Karaman u oba poslijepodnevna termina što daje na znanje da se radilo o lijepom broju filmova mladih hrvatskih autora, za koje su organizatori FMFS-a već u pripremi Festivala zaključili da imaju toliko potencijala da jednostavno ne bi imalo smisla raditi selekciju. Uzevši u obzir činjenicu da su malobrojna mjesta na kojima bi netko dao jedinstvenu priliku mladim nadama da pokažu svoj talent, ovakav korak i vizija daljnjeg rada Festivala mediteranskog filma zaista ukazuje na to da bi i narednih godina upravo ovo mogla biti manifestacija koja će otkriti i iznjedriti brojne mlade filmaše. A ako se tome još pridruži i projekt Filminkubator koji je ove godine svojim radionicama približio mladima svijet filmskih kritika, snimanja video spotova i pisanja scenarija, onda je jasno da FMFS postaje velika svijetla točka okupljanja i druženja mladih ljudi te rada na njihovoj kreativnosti.

Uza sve to, ima li bolje prilike za odmaknut se od sintetičkih kinodvorana današnjice i zaploviti u svijet mentalitetom i stvaralaštvom toliko blizak upravo nama? Čisto sumnjam. Peti jubilarni FMFS za godinu dana to će još jednom i potvrditi.

napisala: Marta