Održan prvi maraton bez žurbe

18_06_2011
Održan prvi maraton bez žurbe

U subotu je jedan <strong>nesvakidašnji </strong>maraton prohujao kroz centar Splita. Neke od tema bile su i vješto zapakirane u apstrakciju pa smo, prateći natjecatelje po gradu, uočili i puno interesantnih rješenja u pokušaju zabilježavanja trenutka...

U subotu je jedan nesvakidašnji maraton prohujao kroz centar Splita. I iako je imao dug put prelaska, polazišnu i odredišnu točku te skupinu od više desetaka natjecatelja, u njemu glavno oruđe nisu bile snažne i brze noge. Dapače, maraton gotovo da i nije imao veze sa sportom uopće, a okupio je mlađe i nešto starije ljubitelje umjetnosti koji ne mogu živjeti bez svojih fotoaparata.

Prvi splitski fotomaraton okupio je ravno sedamdeset natjecatelja

Organizaciju prvog Split Fotomaratona preuzela je udruga Klika u suradnji s Fotoklubom Split. Prijave su se primale desetak dana, a finalni broj od ravno sedamdeset natjecatelja u subotu ujutro u 11 sati s Voćnog trga počeo je sa svojom utrkom. Pravila su bila poprilično jednostavna, a opet dovoljno interesantna da natjecatelje natjeraju na aktivaciju mašte, snalažljivosti i kreativnosti. Zadano je bilo dvanaest tema koje su se u tri puta na različitim kontrolnim točkama dijelile natjecateljima, a glavna odrednica je bila to da natjecatelji na kraju maratona trebaju predati na svojim memorijskim karticama samo dvanaest fotografija, poredanih točno po redu kojim su išle teme, te bez ikakvih naknadnih intervencija na ijednoj od fotografija. Upravo ovakva pravila, u kombinaciji s više nego intrigantnim temama, trebala su biti glavni pokretač fotografskim mozgovima da pokažu svoj talent i umijeće kod stvaranja stvarno dobrih fotografija. Pritom čak nije bilo ni važno koliko dobra oprema je natjecateljima na raspolaganju. Bilo da raspolažu običnim idiotom ili fotićem prve klase, ono što je bilo važno prije svega bilo je fotografsko umijeće te sposobnost imaginacije i uočavanja. Stoga nije postojala ni striktna dobna granica, pa tako ni uvjet iskustva. Neke od tema bile su i vješto zapakirane u apstrakciju pa smo, prateći natjecatelje po gradu, uočili i puno interesantnih rješenja u pokušaju zabilježavanja trenutka koja bi temu mogao najbolje dočarati. Natjecatelji nisu baš kao u pravom maratonu imali zadanu preciznu rutu kretanja već su individualno ili u manjim skupinama tumarali gradom u potrazi za idejama, a jedino je jako sunce doprinijelo krojenju rute pa su se mnogi držali hlada ili unutarnjih prostora.

Do cilja su stigli samo najuporniji i najkreativniji

Od sedamdeset natjecatelja koji su krenuli sa starta, na cilju ih je na kraju završilo 54, a zadnja točka fotomaratona je bila galerija Fotokluba Split u Marmontovoj koja je ulaz natjecateljima zapečatila u 19 sati. Vidno umorni i iscrpljeni, baš kao pravi maratonci, natjecatelji su svoje fotografije tamo prebacili stručnom žiriju u ruke, a u naredna dva tjedna taj isti stručni žiri u sastavu Maja Prgomet, Stipe Marinović i Duje Klarić (fotografi) te Tanja Muslim (grafička dizajnerica) odlučit će o sveukupnim pobjednicima te pobjednicima u pojedinačnim kategorijama. Slavljenici će primamljive nagrade dobiti na otvorenju izložbe Split fotomaratona u City Centru One polovicom srpnja.

Pogledajte album s maratona ;)


napisala: Marta