Prava punk knjiga

17_06_2011
Prava punk knjiga

U knjižari VBZ na Peristilu u četvrtak je <strong>predstavljena</strong> knjiga <em>Hrvatski punk i novi val 1976-1987.</em> Sam autor istaknuo je kako je ovo prava punk knjiga – u tom je duhu on sam financirao svoje dvogodišnje kopanje po raznim arhivama, povlačenje za rukav...

U knjižari VBZ na Peristilu u četvrtak je predstavljena knjiga Hrvatski punk i novi val 1976-1987, samostalno autorsko izdanje Vinka Barića, solinskog akademskog slikara i strip autora. Na promociji su nas dočekali Zlatko Gall, Marinko Biškić i sam autor, koji je nakon službenog dijela zainteresiranima potpisivao njihove primjerke.

Gall se prvi mašio mikrofona, istaknuvši da je ova iscrpna knjiga mogla nastati samo i isključivo kao plod strasti autora prema temi koju obrađuje te kako vjeruje da će poslužiti kao dobra referenca svima koji se budu bavili istraživanju tog razdoblja bolje glazbene povijesti.

U četvrtak je predstavljena knjiga Hrvatski punk i novi val 1976-1987

Marinko Biškić se za početak oduševio samom činjenicom da je netko spomenuo da postoji, pošto se u knjigama koje se bave ovom tematikom bendovi koji nisu iz najvećeg nam grada praktički ignoriraju. Barić se potrudio ispraviti tu nepravdu pronašavši u svakom zakutku Hrvatske sve opskurne bendove za koje, kako je priznao, ni sam Gall nije čuo. Jedinu zamjerku Biškić je imao na font korišten u knjizi – prema njegovom mišljenju većini publike će trebati naočale za čitanje.

Sam autor istaknuo je kako je ovo prava punk knjiga – u tom je duhu on sam financirao svoje dvogodišnje kopanje po raznim arhivama, povlačenje za rukav svih koji su nešto znali o tome razdoblju, što bi, kako je Gall pripomenuo, u nekim civiliziranim zemljama nakladnička kuća platila veći broj autora, i to pošteno.

Dokumentirano je jedno od najvažnijih glazbenih razdoblja u nas

Pošto ipak živimo gdje živimo, zadaću da pošteno dokumentira jedno od najvažnijih glazbenih razdoblja u nas, preuzeo je jedan zaljubljenik u tu glazbu, koji se tek rodio dok je pokret bio u punom jeku. I ako ćemo vjerovati onima koji su je pročitali, napravio je jako dobar posao.

Ovu knjigu od 366 stranica, 125 biografija bendova, 544 fotografije i 178 single, lp i demo recenzije možete kupiti u VBZ-a po cijeni od 155 kn, a kada se riješe tehnički problemi uz nju će se prodavati i CD sa glazbom iz tog razdoblja.

napisala/foto: KMaja