Svak bi tija škovace odvajat

03_06_2011
Svak bi tija škovace odvajat

Rezultati istraživanja pokazuju da više brige o okolišu pokazuju mladi, nego njihovi sugrađani. Kad bi imali lako dostupan i dobro <strong>organiziran</strong> sustav za odvojeno prikupljanje, gotovo polovica ispitanih bi stalno odvojeno prikupljala otpad, a još trećina povremeno...

Udruga Sunce je objavila rezultate istraživanja o postupanju s komunalnim otpadom u Splitsko dalmatinskoj županiji koji pokazuju da više brige o okolišu pokazuju mladi, nego njihovi sugrađani.

- Iako je uvriježeno mišljenje da građani ne žele odvojeno prikupljati otpad, istraživanje je pokazalo da više od 80% ispitanih građana podržava razvrstavanje i recikliranje te ih trećina uopće nije zadovoljno postojećim načinom gospodarenja otpadom. Kad bi imali lako dostupan i dobro organiziran sustav za odvojeno prikupljanje, gotovo polovica ispitanih bi stalno odvojeno prikupljala otpad, a još trećina povremeno – kazala je Gabrijela Medunić Orlić, voditeljica programa zaštite okoliša Udruge Sunce.

Split ima Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2008. do 2015. godine on se ne provodi te grad još uvijek ima samo jedno i to neadekvatno reciklažno dvorište, a nema ni planiran broj zelenih otoka niti dovoljno spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

U Suncu su zadovoljni što je kaštelansko Gradsko vijeće odbilo mogućnost spaljivanja opasnog otpada u tvornicama CEMEXa, no zabrinuti su što splitsko Gradsko vijeće nije raspravljalo o toj temi te upozoravaju na opasnost ideje da se u istim pećima spaljuje komunalni otpad.

Najviše srednjoškolaca

Udruga Sunce anketu je provela u suradnji sa nastavnicima i učenicima splitske Prirodoslovno tehničke škole, a rezultate je objavila povodom Međunarodnog dana zaštite okoliša, 05. lipnja. U sklopu istraživanja ispitano 1400 građana među kojima je više od polovine srednjoškolaca (855), 190 građana u dobi od 20 do 40 godina, 250 građana u dobi od 40 do 60 godina te 79 građana starijih od 60 godina.

Sve rezultate pogledajte na: www.sunce-st.org

napisao: Pile