FMFS predstavio i ješku i ulov

31_05_2011
FMFS predstavio i ješku i ulov

Četvrti Festival mediteranskog filma Split u utorak je obznanio što će prikazivati na svojim ekranima punih osam dana od 11. do 18. lipnja. Čak <strong>pedeset </strong>filmova, najviše do sada, dobilo je svoje minute na novom Festivalu.

Četvrti Festival mediteranskog filma Split u utorak je obznanio što će prikazivati na svojim ekranima punih osam dana od 11. do 18. lipnja. Na konferenciji za novinare, prvoj ovogodišnjoj, direktor Festivala Alen Munitić i predstavnica hostela Goli&Bosi, Brigita Fiamengo, upoznali su nas s detaljima i zamislima novog izdanja Festivala.

U utorak je predstavljen program četvrtog FMFSa

Najzanimljiviji dio sigurno je bio festivalski program. Čak pedeset filmova, najviše do sada, dobilo je svoje minute na novom Festivalu.


Rekordnih 50 filmova


- Glavna novost ovogodišnjeg festivala su mladi autori – debitantskih dugometražnih filmova je u programu više nego prijašnjih godina, a velika većina njih su regionalne i hrvatske premijere. Tu bih posebno izdvojio filmove Većina, Attenberg i Kava: između jave i sna. U programu nismo zapostavili ni dokumentarni žanr: publika će imati priliku vidjeti najbolji francuski dokumentarac godine Oceani, koji će zbog svojih spektakularnih snimki podmorja i životinja biti mamac za sve ljubitelje mora. Prikazat ćemo i dobitnika Goye za najbolji španjolski dokumentarni film Bicikl, žlica, jabuka, težak, ali i optimističan dokumentarac o bivšem gradonačelniku Barcelone Pasqualu Maragallu i njegovoj borbi s Alzheimerovom bolešću. Passione: glazbena avantura je pak veseli i plesni dokumentarac koji nas vodi u Napulj, najveći juke-box na svijetu - rekao je i Alen Munitić predstavljajući najatraktivnije festivalske filmove.

Osim debitanata u program ovogodišnjeg Festivala vraćaju se i redatelji čije uratke je splitska publika već imala prilike gledati ranijih godina. Najznačajniji među njima su komedija Gianni i žene čiji je redatelj Gianni di Gregorio, zatim dobitnik devet španjolskih nagrada Goya – film Crni kruh redatelja Augustia Villaronge i psihološki triler Julijine oči u produkciji Guillerma del Tora te komedija Chez Gino, mladog francuskog redatelja Samuela Benchetrita koji je splitsku publiku oduševio na prvom FMFS-u debitantskim filmom Oduvijek sam želio biti gangster.

Čak 50 filmova ove godine od 11. do 18. lipnja


Ješka na koju ćemo se tek navući


Posebno zapinje za uho nova realizacija FMFS-a potaknuta činjenicom da je ove godine na natječaj Festivala pristigao velik broj kratkometražnih filmova mladih hrvatskih filmaša. Ne želeći reducirati broj i dajući prostora svakom od njih, FMFS-ovci su cijeli zbir upakirali u program - Ješka, nazivom poručujući da se iza radova kriju mladi autori na koje ćemo se tek navući. Posebno veseli i podatak da je više od pola autora ovih filmova upravo iz Splita. Program Ješka bit će prikazan u kinu Karaman zadnji dan Festivala, u subotu 18. lipnja u 17 i 19 sati, a ulaz na projekcije je besplatan.

Nakon večernjih projekcija koje će svakog dana biti u 21:30 sati u ljetnom kinu Bačvice, svi posjetitelji mogu ostati i na tulumima oko kojih su si organizatori ove godine dali posebno truda. Svaka večer donijet će novu glazbu i drugačiju zabavu. Detaljnije o programu kao i raspored projekcija možete pogledati na već dobro znanim stranicama FMFS-a, a treba napomenuti i da je novina kod prikazivanja filmova u poslijepodnevnim terminima već spomenuto kino Karaman. O ulaznicama i njihovim cijenama također više na www.fmfs.hr.

Osim bogatog filmskog programa, Festival mediteranskog filma i ove godine provodi svoj edukativni dio te će se tako za vrijeme trajanja FMFS-a održati i prošle godine predstavljen program FilmInkubator, na kojem će više od trideset mladih filmskih talenata iz cijele regije sudjelovati na radionicama glume, scenarija, filmske kritike i snimanja video spotova. Jedan od glavnih ciljeva FMFS-a jest ovim programom napraviti pripremu za snimanje filmova u vlastitoj produkciji, a sa ciljem prikazivanja na Festivalu iduće godine.

Još malo strpljenja i nade u lijepo vrijeme i kačimo se opet na Festival mediteranskog filma Split!

napisala: Marta
foto: FMFS