Tolerancija izbjegava reći istinu

20_05_2011
Tolerancija izbjegava reći istinu

Dvorana nadbiskupskog sjemeništa nije imala dovoljno sjedalica za sve one koji su došli poslušati predavanje Ivice Ursića koji je pokušao odgovoriti na pitanja što je tolerancija i koje su njene <strong>granice</strong>. Mlaki pokušaj provokacije u smjeru aktualne gay problematike...

Dvorana nadbiskupskog sjemeništa nije imala dovoljno sjedalica za sve one koji su u večernjim satima srijede došli, u sklopu tradicionalnih kršćanskih susreta mladih, poslušati predavanje splitskog novinara i radijskog voditelja Ivice Ursića koji je u nešto manje od sat vremena pokušao odgovoriti na pitanja što je tolerancija i koje su njene granice.

Preko 200 mladih došlo je poslušati predavanje Ivana Ursića

Okupljene su prvo pozdravile članice VIS Aurora dvjema pjesmama, da bi nas zatim u temu uveli momci iz Hrvatskog nadzemlja, video skečem u kojem su Cimeri na publici očito blizak i duhovit način progovorili o toleranciji. Potom se, uz asistenciju zaštitarki, na pozornicu popeo Ivica Ursić, pozdravio prisutne, i započeo predavanje u stilu svojih radio emisija – dotakao je temu sa više točaka gledišta što je, u nedostatku glazbene pauze na trenutke djelovalo pomalo nepovezano, no u cjelini je razgovijetno prenio svoju poruku i zaključak – tolerancija definitivno ima svoje granice.

Ursić: iako nisu uzrok svih zala, krug laži spajaju - mediji

Osoba koja sve tolerira ne vjeruje ni u što, tolerancija izbjegava reći istinu – nije Ursić ni malo štedio riječ koja često izlazi iz usta govornika u zapadnim državama. Kršćani, prema njemu, mogu tolerirati samo istinu i ljubav, a glavnim krivcima za trenutačno stanje društva smatra novac, (kvazi?)znanost (ovdje se osvrnuo na znanstvenike koji se bave kloniranjem primjerice), tehnologiju, zabavu i new age duhovnost. Dapače, te je pojmove povezao na ploči pentagramom kako bi što eksplicitnije, u maniri zanesenih propovjednika iz nekih prošlih vremena, naglasio što, ili bolje rečeno tko se, prema njegovom mišljenju, krije iza tih pojava. Taj krug laži, kako ga je nazvao, spajaju mediji , koje ipak ne smatra uzrokom svih zala, već naprosto oruđem kojim se mnogi koriste u pogrešne svrhe – njega ljuti što ne postoje alternativni mediji za ljude u duhovnoj krizi, kakvih je, prema njegovom iskustvu sve više. Nakon predavanja, uslijedila su pitanja iz publike, uz jedan mlaki pokušaj provokacije u smjeru aktualne gay problematike, koji je iskusni Ursić elegantno zaobišao.

Večer je zaokružena pjesmom, spotovima i druženjem

Večer se zatim privela kraju još jednom izvedbom VIS Aurora i video zapisom odbačenih scena skeča sa početka večeri, što je posebno oduševilo publiku. Gomila mladih i nakon službenog se programa nastavila družiti u prostorijama sjemeništa, uz nagradnu igru i zakusku, što je očito, uz atraktivne teme predavanja, dobitna kombinacija koja na svaki susret privuče deseterostruko veći broj mladih nego bilo koja tribina o pravima i položaju te dobne skupine u društvu ili pak predstavljanje projekata vezanih uz njih, kroz koje bi mogli direktno sudjelovati u krojenju politike prema mladima. Što je tome razlog, ne znam, ali nadam se da je Ursić bio u pravu kada je konstatirao da su se u sjemeništu okupili mladi koji žele misliti svojom glavom, te da će se ta masa u skoroj budućnosti mobilizirati i pokrenuti, ili makar podržati, neke konkretne projekte kojima je cilj poboljšavanje kvalitete života u Splitu.

napisala: KMaja
foto: Željko Šunjić