Bilo bi nas više kad bi Marjan bio bliže

15_05_2011
Bilo bi nas više kad bi Marjan bio bliže

Najavljena gradnja na Prvoj vodi potakla je posljednjih desetljeća neviđen interes javnosti za Marjan koji smo mi iskoristili za <strong>propitivanje </strong>sugrađana – kakav Marjan žele? Povodom Dana Marjana, objavljujemo <em>marjanske</em> stavove<strong> </strong>i navike nekoliko stotina ljudi!

Najavljena gradnja na Prvoj vodi potakla je posljednjih desetljeća neviđen interes javnosti za Marjan koji smo mi iskoristili za propitivanje sugrađana – kakav Marjan žele? Povodom Dana Marjana, objavljujemo marjanske stavove i navike nekoliko stotina ljudi!


Zadovoljni uređenošću i čistoćom



Paralelno s energičnim protivljenjem izgradnji na rubnim dijelovima park šume sve je glasnije postalo i izražavanje nezadovoljstva trenutnim održavanjem Marjana – njegovih plaža, staza, šume i drugih sadržaja. Koliko je nezadovoljstvo opravdano možda pokazuje podatak da je samo petina ispitanih izrazila nezadovoljstvo uređenjem Marjana, a još manje je nezadovoljno čistoćom - količinom smeća u prirodi, brojem kanti za smeće, redovitošću odvoza i slično. Svoju kompetenciju o tim pitanjima ispitani uglavnom nisu dovodili u sumnju, no zato ih je polovica priznala da ne može procijeniti prilagođenost sadržaja park šume osobama s invaliditetom. Četvrtina ipak smatra da je prilagođenost vrlo dobra ili odlična. Polovica ispitanika zadovoljna je sportskim sadržajima, još više (58%) nema zamjerke ni na ugostiteljske sadržaje, a nezadovoljnih ima oko četvrtine i kada sude o kvaliteti sadržaja za djecu.

Manje od petine ispitanih nezadovoljno je čistoćom (foto:J.Popić)

Četvrtina ispitanih očito su veliki zaljubljenici u Marjan jer tamo odlaze nekoliko puta tjedno, no većina je onih koji odlaze nekoliko puta mjesečno (38%) ili nekoliko puta godišnje (32%). Splićanke i Splićani na Marjan bi odlazili i češće da imaju više slobodnog vremena ili da im je bliže (85%), a tek nekoliko postotaka bi privuklo više sadržaja. Samotnjačko lutanje marjanskom šumom privlačno je za manje od četvrtine ispitanih – najviše ih (43%) na Marjan ide s prijateljima, a ostali za društvo imaju djevojku, dečka ili člana obitelji. Dvije petine preferiraju šetnju asfaltiranim putovima, a većina češće gazi zemljanim puteljcima.

Iako petina ispitanih ne može procijeniti, sjeverna strana Marjana popularnija je od južne za koju se najčešće odlučuje 26% ispitanih. Prevarili ste se ako ste pomislili da su ugostiteljski sadržaji sjeverne strane razlog njenog češćeg odabira – samo 1% ispitanih na Marjan odlazi sjesti na terasu kafića ili restorana. Više od polovice (53%) na Marjanu šeta i opušta se, a nešto manje (41%) se rekreira trčanjem, vožnjom biciklom i slično.


Marjan nema dovoljno sadržaja



Dvije trećine ispitanih smatra da Marjan nema dovoljno sadržaja. U otvorenom pitanju o sadržajima koje bi željeli na Marjanu ispitanici su naveli nekoliko desetaka konkretnih prijedloga. Mnogi ne zahtijevaju veća financijska izdvajanja, a neki bi definitivno potaknuli nove rasprave o zaštiti Marjana - više kafića, više rasvjete te ideja izgradnje kućica s roštiljem.

Uređenje botaničkog vrta te otvaranje prirodoslovnog muzeja i akvarija, uz uklanjanje ili obnovu zoološkog vrta, vjerojatno su financijski najzahtjevniji prijedlozi. Gradski proračun bi vjerojatno puno lakše podnio obnovu dječjeg grada te uređenje i prezentiranje židovskog groblja.


Prijedlozi su nas prisjetili natjecanja Soapbox '05. (foto:S.Marinović)
Ljepši ulazi u more, više kabina za presvlačenje, vaterpolo igralište, odbojkaško i badminton igralište, staze za rolere, odvojene staze za pješake i bicikliste, bolji asfalt, više klupa, parkirališta za bicikle, oznake vrsta biljaka te novi putokazi stvar su komunalnog održavanja park šume. Tom popisu možemo pridodati i zahtjeve za više zahoda i špina, češće autobusne linije te dućane na većim plažama.

Prema rezultatima ankete aerobik na otvorenom, paintball igralište, staza za brdski biciklizam, jahanje, ronilački centar te iznajmljivanje pedalina, barki i drugih zabavnih sadržaja pronašli bi svoje korisnike. Dio ispitanih poželio je i još više organiziranih događanja - sportskih, ali i kulturnih poput kazališnih predstava. Zanimljiva je i ideja obogaćivanja Marjana umjetničkim sadržajima po uzoru na Savski nasip u Zagrebu.

498 stavova o Marjanu

U desetak dana veljače dobili smo 498 ispunjenih online upitnika, od čega 86,7% ispitanica i ispitanika živi u Splitu. Očekivano, najviše (59%) odgovora dobili smo od dobne skupine od 18 do 30 godina, a najmanje od maloljetnika.

Zrine, hvala na pomoći u sastavljanju upitnika! :)

napisao: Pile