Entertejment odlijepio srednjoškolce

07_05_2011
Entertejment odlijepio srednjoškolce

Već petu godinu u nizu održava se<strong> koncert </strong>bendova učenika<strong> </strong>3. gimnazije. Čuli smo tako i jedan jako zanimljiv medley koji je spojio pjesmu koja je obilježila generacije rođene u 70ima i 80ima te pjesme koje utječu na generaciju koja je bila brojčano nadmoćna na Tvrđavi...

Već petu godinu u nizu održava se koncert bendova učenika 3. gimnazije, poznatije kao MIOC, te je i ove godine privukao veliki broj srednjoškolaca, i onih malo starijih, na Tvrđavu Gripe. Na pozornici se izredalo pet bendova koji su većinu vremena okupljene držali odlijepljene od poda, zadržavajući usijanu atmosferu sve do ponoć ipo, kada je svirka utihnula, a publika poslušno ispraznila Tvrđavu.

Pet bendova okupljene je držalo odlijepljene od poda

Mogli bi se nabrojati neki nedostatci sinoćnjeg koncerta, spomenimo samo uistinu očajnu rasvjetu koja je doslovno bola oči; no svi minusi su uspješno pokriveni ogromnom količinom pozitivne energije i dobrih vibracija koje su sinoć vladale prostorom. Kada se još uzme u obzir da su se organizacije prihvatili sami učenici škole, zamjerki praktički ne smije biti. Tip je ovo manifestacije za koji je stvarno šteta što se ne održava češće, i u većem broju škola. Prilika da se školske kolegice i kolege predstave u drugačijoj ulozi, ali i mladi bendovi pokažu svoje prve korake u glazbenom svijetu, definitivno je dobar poticaj za bavljenje ovakvom vrstom izvannastavne aktivnosti

Premda najavljena u 20 sati, svirka je krenula tek u 21 sat, a prvi je na pozornicu izašao bend pravog matematičkog imena – Divided by zero. Svirali su preko sat vremena, kao i drugi bend po redu, pa su svoju svirku, zbog ograničenog vremena, preostala tri benda morala stisnuti u manje devedeset minuta. Najdeblji je kraj izvukao posljednji bend koji je pred publikom proveo tek nešto više od petnaest minuta.

Šteta što se ovako nešto ne održava češće i u većem broju škola

Čuli smo uistinu svega i svačega – uz iznimku jedne autorske pjesme, svirali su se coveri, od Daleke obale i Balaševića, preko Arcade fire, Pearl Jama, do Rage against the Machine, Black Sabbath i The Who. Zanimljivo je što se ogroman dio odsviranog repertoara sastojao od glazbe nastale prije 20 i više godina, iz vremena kada svirači svojim roditeljima nisu bili u primisli, uz tek ponekog suvremenog autora.

Čuli smo tako i jedan jako zanimljiv medley koji je spojio pjesmu koja je obilježila generacije rođene u sedamdesetima i osamdesetima - Smells like teen sprit - te pjesme koje utječu na generaciju koja je bila brojčano nadmoćna na Tvrđavi - između ostalog našlo se tu par uspješnica iz pera Vjekoslave Huljić. Ta pjesma možda najbolje oslikava odnos dobrog broja pripadnika ove generacije prema glazbi i kombinaciju zbunjujućih utjecaja koji profiliraju njihov ukus, što rezultira time da se ista ekipa razmaše na Geni kameni, a odmah zatim na Paranoid.

Pogledajte album u galeriji!


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet