Fjera i sve oko nje

06_05_2011
Fjera i sve oko nje

Prema prognozi, Split će svoj dan proslaviti okupan suncem, no ipak će rijetki na tombolu u kratke gaće. Osim glazbe i spize u <strong>ponudi </strong>su i predavanja, izložbe, predstave te raznolika sportska događanja... Guštajte i zabavite se. Na dobro vam došla Sudamja!

Prema prognozi, Split će svoj dan proslaviti okupan suncem, no ipak će rijetki na tombolu u kratke gaće. Osim glazbe i spize u ponudi su i predavanja, izložbe, predstave te raznolika sportska događanja.

Split će svoj dan opet proslaviti okupan suncem (foto:Ž.Šunjić)

Prije nego se upustite u poprilično raznolik večernji program petka, Kinoteka Zlatna vrata nudi vam program iz ciklusa ST/DokuArt 3, u Akvariju na Bačvicama otvara se 1. Split Art Fest - festival umjetničkog stvaralaštva, a u Gradskoj knjižnici Marka Marulića Izložba učenika Škole likovnih umjetnosti. Kasno popodne i večer donosi i dva predavanja - u Staroj gradskoj vijećnici održat će se predavanje Paola Berizzia, zamjenika šefa Delegacije EU u Hrvatskoj, a u prostorijama HPD Mosor predavanje o jednoj od najstarijih i najljepših obilaznica u susjednoj nam BiH.

Narančasta kategorija našeg kalendara događanja, mjuzza, okupila je za petak čak dvanaest glazbenih ponuda – od laganice uz Sunny day u Luxoru do Garavih tamburaša u Plavoj kavi i Matka & Brane u klubu Zipper. Na tvrđavi Gripe održava se peti Mijoc Entertejment na kojem će nastupiti pet školskih bendova, u Quasimodo dolazi Urban & 4, a Wanted King će oživjeti Elvisa Presleya u O'Hari. Ritmu petka doprinjet će i D'n'B - dubstep night u klubu Ghetto, Rave party u Kocki, Rezident Night u Jungli, Salsa, Zumba i Reggaeton party u Hemingwayu, Dj Pinja u kafiću The Box te Pretpremijera ljetne sezone u klubu Bačvice.

Na tombolu ili na utakmicu ili pred platno ili... (foto:R.Pavlinušić)

Na sam Dan grada od ranog jutra se u Spinutu vesla 10. Međunarodna veslačka regata osmeraca - Sveti Duje, a na poljudskim nogometnim terenima igra se Kup Sv. Duje. Popodne će Stari plac biti poprište bejzbol utakmice - Nada SSM u dvoboju sa ekipom Beograd 96 pokušava zadržati vodeće mjesto Interlige. Ni rukometaši i ljubitelji rukometa neće na tombolu – u dvorani SC Gripe igra se polufinalna utakmica Hrvatskog kupa u kojoj EMC Split dočekuje Poreč. Teško da ćete s tombole stići i na početak prvog poluvremena nogometne utakmice Split - Zadar  u Parku mladeži. Alternativa gužvi i tomboli može biti i program kinoteke Zlatna vrata koji donosi Najstarije filmske zapise iz povijesti Splita.

Tko ujutro ogladni u điravanju po gradu može do ribarnice svratiti na Feštu spize i pića, a u isto vrijeme najmlađi će u Gradskom kazalištu lutaka besplatno gledati plesnu predstavu Pinokio drugačiji od drugih.

Vatromet iz albuma prošlogodišnje Sudamje (foto:Ž.Šunjić)

Još od popodneva glazbenu podlogu Sv. Duji davat će Marinac Q Master & Antonov Darktone u klubu Ghetto. Na Rivi će večernji program Sedam bisera Dalmacije za 7. svibnja (biseri su: Tedi Spalato, Marjan Ban, Neno Belan, Hari Rončević, Petar Grašo, Goran Karan i Đorđi Peruzović) kulminirati vatrometom na koji stignete i ako odete u HNK na program Sanctus Domnio: Večer splitskih autora – ulaz je besplatan. Luxor ne odustaje od Dale na gitari iako će se na Peristilu plesati tango, O'Hara slavi uz Dalmatinsku, Quasimodo uz DJ Matana, Hemingway uz Bomba band, a Jungla je već u filmu ljeta i Zrća pa donosi Get Exited promo party. U ponudi kalendara prvi put imamo i Captain's Club u kojem svira bend Eksjurok lajt.

U nedjelju je 11. polumaraton Svetoga Duje. Osim utrke na 21 km, bit će održana utrka na 5 km te na 555 m pa odaberite svoju dionicu i trčite :) Također, u kalendaru događanja možete birati i druge načine kako provesti i posljednji dan vikenda, a onda i nastaviti planirati radni tjedan...

Guštajte, zabavite se i ako već niste - promislite što možete učiniti za svoj grad ;) Na dobro vam došla Sudamja!

napisao: Pile