Dalmatinske garaže dale pobjednike

05_05_2011
Dalmatinske garaže dale pobjednike

Pobjedu na drugome po redu ST-@rt festivalu u popunjenom klubu O'Hara odnijeli su splitski Kundyak Mezhie. Nadam se da će se, i zahvaljujući ovom <strong>festivalu</strong>, stvari pomaknuti na bolje, da će lokalni bendovi dobiti priliku za češću svirku...

Pobjedu na drugome po redu ST-@rt festivalu u popunjenom klubu O'Hara odnijeli su splitski Kundyak Mezhie. Drugo je mjesto pripalo šibenskim L'kok a treće bendu Blok sistema. Na odluku žirija čekalo se preko pola sata, a jasno je i zašto - morali su birati među kvalitetom bliskim bendovima na koje je publika odlično reagirala pa se odluka morala jako dobro odvagnuti.

Večer je počela, kao i obično, oko 22 sata. Prvi je nastupio bend koji će tri sata kasnije odnijeti pobjedu. Zvuk je bio besprijekoran, a klub pun, no teško da se netko razbacao na glazbu ovogodišnjih pobjednika. Tehnički izvrsni, glazbeno bliski Pink Floydima, stil nastupa, a ni glazbe, nije im takav da se rukice bacaju u zrak ili pak zborski pjeva na njihovoj svirci. Zato su Prevail, bend koji je ove večeri ostao kratkih rukava za nagrade, imali energičan i nabrijan nastup usred kojega je vokalu iz publike doletio grudnjak i nemoralna ponuda. Od prve su se minute petale roge prema pozornici, pljeskalo se na zahtjev i skakalo, a zagrijana se atmosfera nastavila i na nastupu L'kok, čiji su fanovi doputovali iz Šibenika kako bi ih podržali. Bend definitivno ima potencijala – uvježbani glazbenici i raspištoljeni vokal uvijek su dobra kombinacija, posebno ako se na repertoaru nađu i pjesme koje bi bez problema mogle postati hit. Slična je priča sa splitskim Blok sistema, koji su posljednji zasvirali – već imaju vjernu publiku i par potencijalnih hitova. Očito su pogodili ukus dijela publike.

Nakon svirke, čekali smo proglašenje pobjednika uz glazbu DJ-a, a klub se polako počeo prazniti – ipak je sredina radnog tjedna. Konačno, nešto iza jedan sat, počela je dodjela nagrada. Prvi se usrećio gitarist benda Blok sistema, koji je osvojio nagradu za najbolji pojedinačni nastup – mobitel koji su mu uručile dvije hostese. Čovjek nije stigao ni sići sa pozornice kada mu je bend proglašen trećeplasiranim, a nagradu, besplatne probe u prostoru Fregata 61, uručio im je Vjeran Birimiša. Drugoplasirani bend osvojio je bon za kupovinu glazbene opreme u trgovini Metropolis, nagradu im je uručio Stevo Stiv Vučković, a pobjednicima je čestitao Miki Nopling, zahvaljujući čijoj će izdavačkoj kući, Štajenr records, Kundyak Mezhie snimiti i izdati svoj prvi album.

Popunjena O'Hara daje nadu dalmatinskoj demo sceni

Najbolji način za afirmaciju glazbene scene i pokretanje stvari sa mrtve točke jest - da splitski bendovi sviraju u lokalnim klubovima. No, prema iskustvima organizatora, to se baš i ne isplati, čemu najveća odgovornost leži upravo na publici. Iako će dati nemale novčane iznose za provjereni bend, lijeno im je otići na, u većini slučajeva besplatni, koncert lokalnog benda. Nadam se da će se, i zahvaljujući ovom festivalu, stvari pomaknuti na bolje, da će lokalni bendovi dobiti priliku za češću svirku, a samim time da će se i scena trgnuti te da će dogodine biti još više prijavljenih bendova - stilski zanimljivijih i umjetnički relevantnijih nego protekle dvije godine…

Kundyak Mezhie opet u O'Hari

Svirku pobjednika drugog po redu ST-@rt festivala, splitskog benda Kundyak Mezhie, možete ponovno poslušati uživo u istom klubu u isto vrijeme, ali sedam dana nakon finala :) Dakle, u O'Hari, u srijedu, 11. svibnja, u 22 sata!

U galeriji pogledajte album finalne večeri!


napisala: KMaja
foto: Linda Žitnik