Zaustavljeno vrijeme u kojem živimo

30_04_2011
Zaustavljeno vrijeme u kojem živimo

Po već ustaljenom obrascu koji sada pomalo prelazi i u finu tradiciju, Split je od petka ugostio <strong>najprestižniju</strong> svjetsku izložbu novinske fotografije. Vjerojatno najizraženije reakcije došle su od roditelja koji su ležerno poveli i svoju djecu, a zatim ipak napustili izložbu...

Po već ustaljenom obrascu koji sada pomalo prelazi i u finu tradiciju, Split je od petka ugostio najprestižniju svjetsku izložbu novinske fotografije – World Press Photo. Šesti put nakon Amsterdama, a drugi put u galerijskom prostoru Doma mladih, okupili su se svi oni koji su htjeli baciti oko na aktualne laureate.

Uz standardne govore na otvorenju kad su koju riječ rekli i predstavnici Fotokluba Split, zamjenica gradonačelnika gospođa Anđelka Visković te ranijih godina viđena gošća, kustosica izložbe, Maaike Smulders, puno se govorilo i o nagrađenim fotografijama. Ovogodišnja pobjednička fotografija ukipila je posjetitelje odmah na ulazu u izložbeni prostor, a autorica joj je Jodi Bieber iz Južne Afrike. Fotografija prikazuje mladu Afganistanku odsječenog nosa kao posljedicom kazne zbog bijega od supruga. U prostoru je izloženo još oko 150 fotografija, što individualnih što dijelova priča.

Split je opet ugostio najprestižniju svjetsku izložbu novinske fotografije

Još jedan presjek svega onoga što su čitatelji imali priliku vidjeti u novinama po cijelom svijetu dao je jasnu sliku vremena u kojem živimo i svega što nam ono nosi. Vjerojatno najizraženije reakcije došle su od roditelja koji su ležerno poveli i svoju djecu, a zatim ipak napustili izložbu. Iako je fotografija mnogo i neke od kategorija potpuno su benignog sadržaja, onaj dio fotografija obilježen ljudskim zlom ili nevoljom ipak nije bio prikladan za sve oči. U par navrata i svaki put s novim foto-povodom se tako među okupljenima povela razmjena komentara koja uvijek preispituje činjenicu da su najdirljivije i najupečatljivije fotografije na World Press Photo izložbama uvijek one koje oslikavaju tešku ljudsku sudbinu u bilo kojem kontekstu. A upravo takvih iz godine u godinu nimalo ne manjka. Zato jedina zamjerka organizaciji cijele izložbe ide za propust kod naglašavanja nečeg takvog publici jer ljudi često ne znaju što ih očekuje, a na takav sadržaj mahom nisu spremni.

Uvijek su najupečatljivije fotografije teške ljudske sudbine

U sklopu cijelog World Press Photo projekta, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u subotu će se održati i foto radionica koja je za temu imala relevantnost fotografije sa sposobnošću da prikazuje toleranciju među ljudima ne uzimajući u obzir objektivne razlike među njima.

Brojnost posjetitelja i na ovogodišnjem otvorenju pokazala je da Splićani uistinu drže do činjenice da i u njihov grad poviri izložba ovakvog svjetskog kalibra i da ima dovoljno razloga da tako ostane i narednih godina. Svi zainteresirani mogu je pogledati do 12. Svibnja.

U foto galeriji pogledajte album s otvaranja!


napisala: Marta
foto: Nikola Smernić