I one su zaigrale američki nogomet

27_04_2011  |  Autor: KMaja
I one su zaigrale američki nogomet

- Na prvu prezentaciju američkog nogometa došlo je, među ostalima, i šest djevojaka koje su se potom pojavile na treningu pa nije bilo druge nego da počnemo i s njima<strong> trenirati</strong>. Moram reći da su dosta zagrizle, odmah su se zainteresirale, ima tu potencijala - kazao je Roki.

Nizu sportova koje imamo priliku trenirati pridružila se ove godine, na inicijativu kluba Split Seawolves, i tackle verzija američkog nogometa. Flag footbal, soft, bezkontaktna varijanta američkog nogometa, na Mejašima se igra već treću godinu, a ove su se godine u klubu odlučili proširiti ponudu za sadašnje i potencijalne članove te im pružiti priliku za treniranje pravog američkog nogometa kakvog imamo prilike vidjeti u serijama i filmovima. Nešto više detalja o samome sportu, ženama u američkom nogometu te planovima za budućnost podijelio je s nama Luka Ivan Roki, kondicijski trener morskih vukova.

Otkud potreba za osnivanje tackle ekipe?

Želimo kao klub napredovati što više i ovo je jedan logičan korak u našem razvoju.

Koja je razlika između tackle i flag američkog nogometa?

Razlika je ogromna. Za trening flag footballa potrebno je desetak stalnih članova, pošto se igra pet na pet; pravila je lako naučiti, bitna je samo volja i koncentracija te nije potrebna neka posebna oprema. Kod tackle footballa trebalo bi imati tridesetak stalnih članova, jer se igra 11 na 11, igra je zahtjevna na početku, to je timski sport gdje svi sve moraju znati – svi su jednaki. No jednom kada se savladaju ti počeci kreće zabava. Naravno, tu je i oprema, koje ima dosta, ali to sve može stati u jednu torbu.

Sport zvuči dosta opasno, je li bilo kakvih spektakularnih ozljeda?

Sigurnost nam je uvijek na prvome mjestu, tu su sve normalni momci koji paze da se međusobno ne ozlijede, nema luđaka. Najteža ozljeda od kada treniramo je bila ozljeda prsta prilikom hvatanja lopte.

Koji je profil vašeg idealnog člana?

Nemamo neke posebne prohtjeve, najvažnija je volja i želja za treningom. Realno, ciljana populacija bi bili srednjoškolci i studenti do 25-6 godina, to je ona dobna skupina koja općenito pokazuje najviše interesa za treniranje, imaju vremena i mogućnosti, no rado ćemo primiti uistinu bilo koga tko pokaže volju i predanost sportu.

Postoji li interes među djevojkama za ovaj sport?

Na prvu prezentaciju u Info zoni došlo je, među ostalima, i šest djevojaka koje su se potom pojavile na treningu pa nije bilo druge nego da počnemo i s njima trenirati. Moram reći da su dosta zagrizle, odmah su se zainteresirale, ima tu potencijala.

Planovi za budućnost?

Kratkoročno, planiramo promovirati klub po srednjim školama i fakultetima, te putem plakata i medija. Dugoročno, želimo pronaći sponzora i skupiti novce za opremu. Trenutačno smo koncentrirani na to da okupimo bazu od tridesetak stalnih članova koji će prisustvovati svakom treningu, novci su tu sekundarna stvar.

Sprijateljite se na fejsu sa muškim klubom Sea Wolves Split i/ili ženskim She Wolves Split ;)