Tiha sila NajProfesora bira!

20_04_2011
Tiha sila NajProfesora bira!

Nešto više od četiri mjeseca nakon početka akcije NajProfesor, par dana prije <strong>roka </strong>za nominacije, ponovno smo postavili pitanje - čemu taj izbor. - Studenti su danas "tiha sila ovog grada". Točnije, sila od 24 tisuće ljudi, što znači da je svaki sedmi građanin Splita student...

Nešto više od četiri mjeseca nakon početka akcije NajProfesor i prvog razgovora objavljenog na portalu,  a par dana prije roka za nominacije, ponovno smo postavili pitanje - čemu taj izbor - a Frani Dumandžiću iz udruge Sveučilište u sjeni, inače studentu pete godine arhitekture na GAF-u, nije trebalo postaviti mnogo potpitanja.

- To je pitanje koje smo najčešće dobivali za vrijeme naše akcije i svaki bi nas put jednako ostavilo bez teksta. Ne zato što nismo znali odgovor, već zato što nam nije bilo jasno kako ga drugi ne znaju. Da bi priča bila do kraja ironična, pitanje je najčešće stizalo od kolega studenata. Jedan je išao toliko daleko da je rekao kako mu je jasno zašto se odvija izbor za Miss ali, recimo, za najboljeg profesora - to mu nije jasno.

Frani iz udruge Sveučilište u sjeni nije trebalo mnogo potpitanja

Možda se institucija izbora s vremenom zaista degradirala raznim reality show-ovima, traganjem za zvijezdama i novim licima za naslovnice pa se ljudima čini besmisleno javno pohvaliti nekoga tko to zaslužuje. Kako živimo u vremenu u kojem je sustav potpuno zakazao, naša je ideja bila pohvaliti one koji se posebno trude taj sustav dovesti na razinu na kojoj on mora i biti, a to su dobri, kvalitetni i inspirativni nastavnici! A takvih na našem Sveučilištu, barem po broju nominiranih, zaista ima - jednako tako i studenata koji su u stanju prepoznati kvalitete svojih profesora i, još važnije, bez kompleksa to podijeliti s nama.

I što kad dobijemo šesnaest najboljih i oni održe javna predavanja? Kako to mijenja situaciju na splitskom Sveučilištu?

- Mijenja na više načina: odaje se priznanje onim nastavnicima koji su nas najviše naučili u školovanju. Oni, pak, svojim kolegama pokazuju na koji način mogu biti bolji i kako to, zapravo, uopće nije teško. Pokazuju i građanima da je ono čime se mi na Sveučilištu bavimo istinska budućnost našeg društva i da je u to itekako vrijedno ulagati. I najvažnije: pokazuju nama studentima da možemo preuzeti odgovornost za svoje obrazovanje i nešto promijeniti oko sebe.

U prosincu je održan i ciklus fokus grupa na temu nastavne izvrsnosti

Imaju li studenti stvarno toliko volje, ali i daje li im se i dovoljno prostora da bi mogli nešto mijenjati?

- Studenti su danas "tiha sila ovog grada". Točnije, sila od 24 tisuće ljudi, što znači da je svaki sedmi građanin Splita student. Za usporedbu, tek svaki četrnaesti građanin Zagreba je naš kolega. Ali biti student znači i preuzeti neke odgovornosti koje ta titula nosi, jer kao što smo se uvjerili jedino sami možemo nešto promijeniti. To nitko neće učini umjesto nas. Grad u kojem živimo, nažalost, jako voli kritizirati, tako da svaku akciju i promjenu dočeka sa cinizmom. Mi studenti moramo biti ti koji će nositi promjene, pa makar one bile i male.

Promisliti tko je najbolji profesor, istaknuti ga i nagraditi je tek početak tog procesa. To trebamo učiniti ne samo zato što nam je dana prilika, već zato što je to naša obaveza kao studenata - zaključuje Dumandžić i poziva kolegice i kolege da iskoriste danu im priliku.

Odvoji dvije minute i preuzmi odgovornost!

Izbor traje još vrlo kratko, a nominacijski listić naći ćete na webu www.sveuciliste-u-sjeni.org. Sve studentice i svi studenti splitskog Sveučilišta pozvani su da preuzmu odgovornost, odvoje nekoliko minuta svog vremena i daju glas za onog profesora ili profesoricu koji ih je inspirirao i potaknuo da se trude i više - zato što to mogu!

razgovarao: Pile