Cili je Split u 3D modelu...

13_04_2011
Cili je Split u 3D modelu...

- Žalosno je da hrvatski gradovi na <strong>Google </strong>Earthu ovise samo o nečijoj dobroj volji dok drugi plaćaju da im se izradi 3D model grada - govori nam jedan od mladih Splićana koji su odlučili svoj grad kvalitetno prezentirati na Google servisima koje dnevno koriste milijuni ljudi.

Korisnici koji su bolje upoznati sa servisom Google Earth već godinama mogu pregledavati 3D modele svih većih gradova svijeta, no hrvatski gradovi znatno zaostaju u ovakvom prezentiranju. Ipak, sve je više hrvatskih entuzijasta koji ulažu vlastiti trud i vrijeme pa tako i Split dobiva svoje 3D izdanje.

Goran Radošević, jedan od entuzijasta u izradi splitskog 3D modela

- Žalosno je da hrvatski gradovi na Google Earthu ovise samo o nečijoj dobroj volji, dok drugi, poput New Yorka, Venecije ili Beograda plaćaju da im se izradi 3D model grada. Odgovorni su svjesni činjenice da mnogi, posebno mladi ljudi, koriste upravo Google Earth kako bi se upoznali s nekom lokacijom prije nego što ju posjete – govori nam Goran Radošević, jedan od mladih Splićana koji su samoinicijativno odlučili svoj grad kvalitetno prezentirati na Google servisima koje dnevno koriste milijuni ljudi.

Radošević, u modelarskim krugovima poznat i kao ST Dasa, student je dizajna vizualnih komunikacija na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu te je autor nekoliko modela građevina, između ostalog crkve Sv. Frane i palače Bajamonti.

Odgovorni još nisu shvatili važnost prezentacije na Google servisima

- U besplatnom Googleovom programu Sketchup izrađuje se osnovni obliku na koji se lijepe teksture, najčešće u vidu običnih fotografija modelirane građevine, te se takav model prosljeđuje Googleu na odobravanje i objavu – objašnjava Radošević napominjući da za bavljenje ovim neobičnim hobijem nije potrebno nikakvo posebno predznanje, a korisnici skyscrapercity.com foruma uključeni u ovaj projekt rado će podučiti zainteresirane detaljima kako bi najlipši grad na svitu što prije dobio svoj potpuni 3D model.


Već izrađene modele možete pogledati i u većem prikazu
napisao/foto: Goran Leš