Što bi vagina rekla kad bi govorila?

05_04_2011
Što bi vagina rekla kad bi govorila?

Splićani su u subotu imali priliku doživjeti uistinu vanserijsku <strong>izvedbu</strong> popularnog komada <em>Vaginini monolozi</em>. Žene su odgovarale na pitanja što bi njihova vagina odjenula, kako miriše, što bi rekla kada bi mogla govoriti, a bilo je tu i stenjanja, uzdisaja i vrištanja.

U sklopu kampanje V-day – dok nasilje ne prestane koja se provodi diljem svijeta već trinaestu godinu, Splićani su u subotu u Kinoteci Zlatna vrata imali priliku doživjeti uistinu vanserijsku izvedbu popularnog komada Vaginini monolozi u izvedbi profesionalnih glumica, književnica, novinarki i žena sa invaliditetom.

Predstava Vaginini monolozi povodom kampanje V-day

Nažalost, predstava humanitarnog karaktera, čiji je ukupni prihod namijenjen fondu za borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, nije u potpunosti popunila kapacitet Kinoteke, pa je tako balkon bio gotovo prazan, no u parteru se našlo dovoljno ruku da podrži djevojke i žene na pozornici koje su, odjevene u crno sa pokojim crvenim detaljem čitale iskustva stvarnih žena sa kojima je autorica, Eva Ensler, razgovarala dok je prikupljala materijal za komad.

Od zabavnih priča koje graniče sa komedijom do mračnih iskustava žena pod burkama i žrtava silovanja, predstava je cijelo vrijeme držala publiku zainteresiranom, postavljajući vrlo važna pitanja koja su i danas, petnaest godina nakon prve izvedbe predstave, nažalost još uvijek aktualna.

Zanimljivo je i to da je cijeli tekst predstave bio simultano preveden na jezik gluhih, kao i činjenica da su u izvedbi sudjelovale tri gluhonijeme žene, pa smo tako jako dobro upamtili kako se na jeziku gluhih kaže vagina pošto se ta riječ pojavljuje u praktički svakoj drugoj rečenici teksta.

Cijeli tekst predstave bio je simultano preveden na jezik gluhih

Žene su odgovarale na pitanja što bi njihova vagina odjenula, kako miriše, što bi rekla kada bi mogla govoriti, a bilo je tu i stenjanja, uzdisaja i vrištanja. No tu naglasak nikako nije na seksu, niti se radi o erotskoj predstavi, kako bi se moglo pretpostaviti – riječ je o oslobađanju žena okova nametnutih društvom i otkrivanju te prihvaćanju čitave sebe, cijeloga svoga tijela, pa tako i onih dijelova o kojima se ne priča i koje se ne gleda.

Pogledajte album u foto galeriji!


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet