Izložba smrti i poslovnih prigoda

29_03_2011
Izložba smrti i poslovnih prigoda

U Spaladium Areni je otvorena izložba <strong>vojne</strong> opreme na kojoj svoje proizvode predstavlja čak 138 izlagača iz 23 države među kojima je velik broj hrvatskih tvrtki. Centar za mirovne studije oštro je osudio otvaranje izložbe. Pogledajte album u foto galeriji!

U Spaladium Areni je do 31. ožujka otvorena izložba vojne opreme pod nazivom ASDA (Adriatic Sea Defence & Aerospace Exhibition), a na kojoj svoje proizvode predstavlja čak 138 izlagača iz 23 države.

Veliki je broj upravo hrvatskih izlagača, a jedan od njih je i HS Produkt, proizvođač pištolja i pušaka koji je glavni dobavljač pištolja za američki FBI. Tu je i Duro Đaković sa svojim novim proizvodom - Patria oklopnim vozilom. Odmah do se nalazi i štand Dok-ing-a - tvrtke koja je proizvela poznati automatizirani stroj za razminiravanje.

Izložba smrti i nasilja ili dobra poslovna prigoda?

Veliku pozornost su privukla i dva največa igrača - švedski Saab sa svojim zračnim lovcem Gripenom, te europski Eurofighter, sa svojim EF2000 lovcem. Obje tvrtke natječu se za projekt modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te obećavaju dovođenje stranih investicija u Hrvatsku u vrijednosti koju imaju nabavljeni zrakoplovi.

Na sajmu su se predstavila i brodogradilišta sa svojim projektima patrolnih brodova nevidljivih radarima te proizvođači radarske i nadzorne opreme, topova, raketnih sustava, oklopnih vozila, pa i službeni NATO dobavljači hrane - Gavrilović i Podravka.

CMS: Razoružajte Split!

Centar za mirovne studije osudio je otvaranje izložbe vojne industrije ističući da je krajnje neprimjerno da se ovakve manifestacije održavaju u regiji koja je ne tako davno pretrpjela velika ratna stradanja.

U situaciji u kojoj u školama još uvijek ne postoji mirovno obrazovanje, kada na sveučilištima i dalje ne postoje katedre za ljudska prava - Vlada svoje prioritete vidi u financiranju ovakvih nakaradnih manifestacija - zaključuju u CMSu te pozivaju na bojkot sajma, a Vladu da se jasno odredi kako u budućnosti neće razvoj Hrvatske oslanjati na razvoj vojne industrije već na ulaganje u obrazovanje za mir, nenasilje i poštivanje ljudskih prava.
www.cms.hr

Pogledajte album u foto galeriji!


napisao/foto: Goran Leš