U ljetne tulume upišite i - Split!

22_03_2011
U ljetne tulume upišite i - Split!

Nakon što na jednom mjestu pročitate sve najavljene događaje za ovo ljeto, plan godišnjeg bi vam se mogao dobrano poremetiti. Jer Split je postao ultimativna <strong>destinacija </strong>za dobar provod i morat ćete ozbiljno razmisliti. FMFS, xSTatic, Atlantis, Guetta, Enter, Discoteque Riva...

Do prije samo nekoliko godina, tijekom vrućih mjeseci gotovo ništa nije moglo zaustaviti opću vikend migraciju Splićana prema otocima. No nakon što na jednom mjestu pročitate sve najavljene događaje za ovo ljeto, plan godišnjeg bi vam se mogao dobrano poremetiti. Jer Split je postao ultimativna destinacija za dobar provod i morat ćete ozbiljno razmislit da točanje na Šolti ili u Bolu, zamijenite Marjanom ili Obojenom.

FMFSove toplije noći uz ekipu EXITa i Hartere (foto: N.Smernić)

Za zagrijavanje će poslužiti FMFS - Festival mediteranskog filma Split u svom četvrtom izdanju, čiji termin Karetovci s kraja svibnja pomiču na sredinu lipnja. Tako ćemo najbolje filmove Mediterana, u kinu Bačvice gledati od 11. do 18. lipnja, što je potpuno opravdan potez jer nam konačno više neće trebati dugi rukavi pod borovima. Uz niz novitadi koje nam pripremaju iz FMFS tvornice, zanimljiva je ona da će za warm up program brinuti dijelom i ekipa novosadskog EXITa i riječke Hartere. Uz medijskog pokrovitelja, balkanski MTV, možda je 2011. prijelomna godina, kada će ovaj sjajan festival, osim splitske, postati i mamac za širu publiku.

Čekajući xSTatic obnovite sjećanja albumom (foto: Ž.Šunjić)

Termin mijenja i xSTatic, međunarodni festival street arta, ekstremnog sporta i glazbe. Udruga Festive još uvijek krije detalje, najavili su tek da u Split stiže 20ak writera iz inozemstva koji će svojim grafitima ukrasiti jednu od zapuštenih javnih površina, te da se sele u ljetne dane. Nadajmo se da su odabrali termin u kojem se neće poklapati s manifestacijama koje zanimaju istu publiku, jer će nama skratiti muke, a sebi osigurati još veću posjetu.

Atlantis - još više, nego u albumu od prošle godine (foto:M.Prgomet)

Izmjenama tu nije kraj, jer širi se i Atlantis Festival, koji je tvrđavu Gripe opet bukirao  za zadnji vikend srpnja. Ove godine svi ljubitelji urbanih kulturnih, sportskih i glazbenih programa moći će u Splitu uživati čak pet dana. Iako program još uvijek nije poznat, svi oni koji imaju povjerenje u glazbeni ukus Atlantisovaca (prošlih godina mrdali smo se uz Zoot Woman, Ladytron, Apparat, Shy Child, i Thieves Like Us) ulaznicu mogu već sada kupiti u sustavu Eventima za samo 100 kuna.

Zadnji dan Atlantisa, poklapa se sa svirkom Davida Guette, koji bi nakon svih povuci-potegni situacija, barem po zadnjim informacijama trebao 30. srpnja miksati na Žnjanu. Iako organizator očekuje desetke tisuća posjetitelja, ozbiljno bi mogao razmisliti o korekciji najavljene cijene (od 30-60 eura) jer za taj iznos mogu se kupiti ulaznice za višednevne glazbene festivale. Guetta je hit, al' dvaput je dvaput :P

Enter je sastavio prošlogodišnju urušenu konstrukciju (foto:M.Prgomet)

Dvodnevni festival Enter u plićaku Bačvica ide dalje. Organizatori su po svemu sudeći uspjeli posložiti (na razne načine) urušenu konstrukciju, pa će ljubitelji housea, kako se to popularno kaže na svoje doći 5. i 6. kolovoza. DJ imena još nisu poznata iako se još od prošlog ljeta šuška kako će doći Swedish House Mafia u kompletnoj postavi.

Discoteque Riva će nadmašiti prošlogodišnjeg Coxa (foto:M.Prgomet)

Još ćemo se oporavljati, a 12. kolovoza Riva će ponovno na jednu noć postati diskoteka. Sjajan line up projekta Discoteque Riva objavljen prije nekoliko dana garancija je da će se Cox show i - nadmašiti. Koliko kuna ćete platiti za jedan od posljednjih nastupa Faithlessa, Fedde Le Grand, Felixa Da Housecata i Jamesa Zabielu još nije poznato, no navodno će cijena biti identična onoj prošlogodišnjoj (od 100-200 kuna).

A da razmislite o kasici prasici?
napisao: Cole