O Erasmusu sve najbolje

17_03_2011  |  Autor: KMaja
O Erasmusu sve najbolje

Informacije koje nećete moći pročitati na službenim stranicama Erasmus programa, osobno iskustvo, prenijele su nam iz prve ruke djevojke koje su same prošle kroz program razmjene studenata. Kada se prebrodi naporna faza papirologije, kažu - slijedi uživancija.

Dvadesetak studenata zainteresiranih za širenje vidika i obrazovanja izvan granica Lijepe naše posjetilo je u ponedjeljak popodne Info zonu da bi prisustvovali prezentaciji Erasmus programa koju je održala Ana Ćosić, koordinatorica Erasmusa pri Sveučilištu u Splitu.

Tri odlična iskustva

Informacije koje nećete moći pročitati na službenim stranicama programa, osobno iskustvo, prenijele su nam iz prve ruke djevojke koje su same prošle kroz program razmjene studenata.

Sanja Jelić i Ana Lončar, studentice Filozofskog fakulteta u Splitu, provele su pet mjeseci u Trstu i za to razdoblje života imaju samo riječi hvale – od samog pristupa obrazovanju, opreme koje nikada nisu imale ni prilike vidjeti na svome fakultetu, do iskustva sa drugim Erasmus studentima, te pozitivnog odnosa profesora na splitskom fakultetu nakon povratka. Mia Nikolić, studentica Prava, svoj je studijski boravak željela provesti u Berlinu, no zapala ju je druga opcija, Maribor, koji se pokazao kao izvrsna destinacija. Susjedima nije imala što prigovoriti – domovi u kojima uvijek ima mjesta za Erasmus studente, jer su dva kata rezervirani za njih, studentski obroci koji se mogu pojesti u bilo kojem restoranu, izvrsno druženje i perfektna organizacija, konačna je ocjena djevojke koja, kako je rekla, voli zažugati, no u cijelom tom iskustvu ni jednog neugodnog trenutka nije imala.

Sve tri su se djevojke ipak složile da studijskom putovanju prethodi naporna faza sakupljanja papirologije i objašnjavanja nedovoljno upućenim profesorima što one uopće hoće, no kada se prebrodi ta naporna faza, kažu, slijedi uživancija.

Tri oblika obrazovanja

Podaci izneseni u prezentaciji u principu su dostupni studentima na službenim stranicama mobilnost.hr te unist.hr, a za sva pitanja zainteresirani se mogu obratiti na mail [email protected] ili direktno u Sveučilište na adresi Livanjska 5, no nije na odmet iznijeti neke osnovne informacije, za one kojima se ne da klikati.

Erasmus program nudi studentima tri oblika obrazovanja, a tokom svoga školovanja svaki ga student može koristiti dva puta.

Najrazvikaniji je program studijski boravak, koji traje minimalno 3 mjeseca, a maksimalno 12 mjeseci. Tokom tog razdoblja student ima sva prava kao i studenti države u koju dolaze – prehrana, smještaj, prijevoz – dok im preko Sveučilišta u Splitu novčanu potporu, koja je ove godine iznosila 315 eura, isplaćuje Europska agencija za mobilnost i programe EU. Postoji i opcija Zero-grant studenta – oni i dalje ostvaruju sva prava studenata zemlje u koju dolaze, ali ne primaju financijsku potporu. Za sve daljnje informacije najbolje se obratiti ECTS povjereniku na fakultetu, pošto dosta varijabli ovisi o dogovoru na pojedinoj sastavnici, a ukoliko od njega nema neke koristi, pravac po informacije u Livanjsku 5.

Stručna praksa traje također od 3 do 12 mjeseci, te novčana potpora za ovu godinu iznosi 365 eura, no ustanovu u kojoj će se provoditi praksa student mora sam pronaći.

Intenzivni jezični tečajevi traju 2 – 6 tjedana, a mogu se koristiti za manje poznate jezike (ne njemački, francuski i engleski) prije početka akademske godine, te se može zatražiti financijska potpora.

Akademski uspjeh nije najvažniji

Za prijavu se traži potvrda o poznavanju engleskog jezika, ali nije potrebno plaćati testove u školama stranih jezika, dovoljno je predočiti popis ocjena ukoliko se engleski slušao na fakultetu ili potvrdu iz srednje škole.

Student obavezno mora izvaditi vizu, pošto će mu boravište biti prijavljeno u stranoj zemlji, te se dogodio (ali ne studentu sa splitskog Sveučilišta) slučaj da je student mislio kako mu je dovoljna turistička viza te završio sa deportacijom i zabranom prelaska EU granice.

Akademski uspjeh nije najvažniji, vrednuje se više faktora, tako da ne bi trebalo biti prepreke da se itko prijavi na Erasmus program.