Porez, oprez!

23_02_2011
Porez, oprez!

Veljača je mjesec u kojem se predaju prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Kako među mladima (ipak) ima zaposlenih ili barem povremeno zaposlenih, ovo je jedna <strong>obveza</strong> koja i njih obuhvaća pa donosimo kratak pregled situacije i korisne linkove.

Veljača je mjesec u kojem se predaju prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Kako među mladima (ipak) ima zaposlenih ili barem povremeno zaposlenih, ovo je jedna obveza koja i njih obuhvaća pa donosimo kratak pregled situacije.

Svake godine iznova kupujemo obrasce, popunjavamo kućice, skupljamo račune... Porezni obveznici su osobe koje ostvaruju dohodak u RH bilo da se radi o dohotku od nesamostalnog rada (plaća/mirovina) od dva ili više poslodavaca istodobno, te od samostalnog rada. Porezni obveznici imaju pravo iskoristiti i određene porezne olakšice i porezno priznate troškove. Od 01.srpnja 2010. godine umanjena su prava poreznih obveznika na korištenje nekih poreznih olakšica, pa ćete tako, primjerice, premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja moći uračunati kao olakšicu samo za prvih šest mjeseci 2010. godine. Do iznosa od 6.000,00kn možete koristiti olakšice kao što su troškovi stanovanja, premje osiguranja i liječnički troškovi.

Ti upišeš, Excel izračuna, ti isprintaš i odneseš...

Obrasci za poreznu prijavu mogu se kupiti u papirnicama i Narodnim novinama ili preuzeti sa weba Porezne uprave gdje možete pročitati i upute za ispunjavanje porezne prijave također, a građanima su za informacije na raspolaganju i sve ispostave Porezne uprave. Snalažljiviji u obračunima mogu koristiti Excel kalkulator dostupan na ovom webu.

Ovogodišnji rok za predaju porezne prijave je ponedjeljak, 28. veljače. Naravno, poželjno je izbjeći gužve i predati prijavu što ranije. Ukoliko se ipak ne snađete sami u svim tim brojkama, postocima i računanju unatoč svoj dostupnoj pomoći, uvijek se možete obratiti nekom knjigovodstvenom servisu da umjesto vas obavi taj obračun. Popunjena porezna prijava predaje se u područnom uredu Porezne uprave kojoj građanin pripada prema mjestu stanovanja.

napisala: Vex