Reci tko ti je najbolji profesor!

15_02_2011
Reci tko ti je najbolji profesor!

Za one koji još ne znaju, u tijeku je izbor za najbolje profesore Splitskog sveučilišta. Za razliku od ankete koju na kraju svakog semestra provodi Sveučilište u Splitu, udruga Sveučilište u sjeni <em>posudila</em> je metodologiju američkih sveučilišta i uvela opisnu nominaciju.

Za one koji još ne znaju, u tijeku je izbor za najbolje profesore Splitskog sveučilišta. Glasovati mogu svi splitski studenti i to na web stranici udruge Sveučilište u sjeni, koja izbor organizira. Traži se jedan nastavnik sa svakog fakulteta, 16 ukupno. Izbor je započeo 01. prosinca i traje do polovine travnja. Nagrada? Izabrani će nastavnici sudjelovati na konferenciji u kinoteci Zlatna vrata 14. i 15. svibnja. Svaki će profesor imati 15 minuta da odgovori na pitanje: "Što me motivira?", a mi ćemo dobiti priliku da saznamo čime se bave najbolji splitski profesori prava, medicine, fizike, arhitekture...

Imate priliku reći što od nastavnika tražite i kakvo obrazovanje želite

Za razliku od ankete koju na kraju svakog semestra provodi Sveučilište u Splitu, udruga Sveučilište u sjeni posudila je metodologiju američkih sveučilišta i uvela opisnu nominaciju. Umjesto zaokruživanja, od studenata traže da navedu ime profesora kojega smatraju najboljim na svom fakultetu te da svoj prijedlog obrazlože. Zvuči komplicirano? Stvarno nije! "Jedna od najvećih vrlina ovoga profesora način je na koji provodi ispite," napisala je jedna studentica u svojoj nominaciji. "Kod njega nikad nisam osjetila da se kriteriji ocjenjivanja mijenjaju zbog promjene vremenskih uvjeta. Vrlo često, studenti koji izađu na njegov ispit, odu s njega s više znanja i boljim razumijevanjem gradiva, čak i ako se nisu pripremili." Na web stranici udruge Sveučilište u sjeni objavljeno je još nekoliko pristiglih nominacija - bez imena profesora ili naziva fakulteta - studentima za inspiraciju.

Studenti, pozivamo vas da se uključite u izbor i nominirate svog NajProfesora! Nemojte žugati kako vam profesori ne valjaju ili kako niste zadovoljni znanjem koje dobivate na fakultetu - sad imate priliku reći što od nastavnika tražite i kakvo obrazovanje želite. Istaknite one koji su na vas pozitivno utjecali i postavite ih kao uzor ostalima, no imajte na umu da ključni element izbora NajProfesora nije broj, već inspiriranost nominacija. Pišite sa strašću, pišite iz srca. :)

Tijek izbora možete pratiti na splitskom.portalu, web stranici udruge Sveučilište u sjeni, FB stranici NajProfesori Split, a uskoro i u Slobodnoj Dalmaciji.

Recept za dobru nominaciju

Najprije promisli koje su osobine dobrog profesora. Je li dovoljno da samo poznaje gradivo kojoj predaje, ili treba znati prenijeti znanje? Treba li biti strog ili blag? Treba li tražiti puno od studenata ili biti popustiljiv? Tko od tvojih profesora posjeduje sve ili većinu osobina koje si izdvojio kao one koje čine dobrog profesora? Ako imaš kandidata, spreman si za pisanje nominacije! Ipak, imaj na umu da nije dovoljno samo napisati ime profesora i suhoparno nabrojati njegove osobine: zanimljiv, pristupačan, dobar stručnjak... Tražimo da objasniš kako te taj profesor zainteresirao za svoj predmet, kako je utjecao na tebe, po čemu se razlikuje od ostalih profesora na fakultetu.

Piši sa strašću - dobar profesor mora moći inspirirati studenta na nekoliko kvalitetnih riječi. :)

www.sveuciliste-u-sjeni.org