Ovo je bilo famozno!

04_02_2011
Ovo je bilo famozno!

Ja sam uzbuđena – rekla je <strong>Josipa</strong> Lisac na početku svog koncerta na Gripama, prvog nastupa pred splitskom publikom nakon gotovo deset godina. Njene pjesme su i danas svježe i zanimljive generacijama koje su došle koje desetljeće nakon njihova nastanka.

Ja sam uzbuđena – rekla je Josipa Lisac na početku svog koncerta na Gripama, prvog nastupa pred splitskom publikom nakon gotovo deset godina. Popunjena dvorana je, unatoč lošoj akustici i zvuku (koji se ipak do kraja koncerta poboljšao), dostojno ugostila koncert jedne od najosebujnijih ličnosti hrvatske estrade, damu odjevenu u kreaciju koja se riječima ne da suvislo opisati, sa čupavim tirkiznim pokrivalom za glavu te rukavicama odgovarajuće boje.

Ja sam uzbuđena – rekla je Josipa na početku svog koncerta

Publika je uživala u presjeku Josipine bogate karijere – odmah nas je opčinila pjesmom Ave Maria, da bi zaronili u dalju prošlost sa Boginjom, a nakon nje su slijedile gotovo četrdeset godina stare O jednoj mladosti i Dok razmišljam o nama. Zahvaljujući kombinaciji Josipine razigranosti, umijeća glazbenika te zanimljivim aranžmanima, ove pjesme su i danas svježe i zanimljive generacijama koje su došle koje desetljeće nakon njihova nastanka. Zato i ne čudi šarolika demografska slika publike na koncertu – od dječice koja tek pune prvo desetljeće do pripadnika treće životne dobi koji su odrastali sa tom glazbom.

Pošto je ona sama dramatična pojava, neka kompliciranija scenska rješenja za koncert Josipe Lisac uistinu nisu potrebna, tako su umjetnica i njen peteročlani prateći bend svoju čaroliju izvodili uokvireni golom čeličnom konstrukcijom, bez pozadinskih efekata – iza pozornice se nalazio tek koš prekriven crnom tkaninom. Josipa je, primijetivši to, zapitala: Zakaj su pokrili koš?, konstatirajući kako se ona ne srami nastupati u sportskim dvoranama dok drugi pate za arenama. Iskoristila je priliku i da prisutnima održi malu lekciju o povijesti male dvorane, spomenuvši sportske veličine koje su igrale na njenom parketu. Treba li uopće naglašavati da je koš bio promptno otkriven, te je koncert nastavljen sa 1000 razloga.

Zakaj su pokrili koš? - pitala je Josipa

Pjesme uvijek stasaju na turneji, podijelila je Josipa sa publikom svoje viđenje promoviranja pjesama. Ova pjesma svoj PR ima isključivo putem koncerata, rekla je najavljujući emotivnu skladbu Pjesma za tebe.

Pametnih upadica iz publike naravno uvijek ima, pa je tako netko iz mraka doviknuo – daj raspali Oluja neki kurac!, na što je bend odgovorio višeminutnim bubnjarskim solom iz kojega se razvila Ja bolujem. Usred pjesme Josipa je zaključila da su se raspali. To vam je raspad sistema, objasnila je publici, te zatražila od glazbenika da pjesmu ponovo izgrade, počevši od tempa. Na kraju pjesme se ispričala – ja sam bila kriva, rekla je uz smiješak.

Mala Michelle Josipi je uručila stiliziranu ružu

Potom se pojavio neočekivani gost – osebujno odjevena mala Michelle, koja je toga dana slavila osmi rođendan, popela se na pozornicu kako bi Josipi uručila stiliziranu ružu, oduševivši i pjevačicu i publiku. Nakon navale fotografskih bliceva koji su se potrudili ovjekovječiti taj susret, djevojčica je napustila pozornicu te je koncert nastavljen po rasporedu. Josipa se, između ostalog, prisjetila večeri na Prokurativama prije jedanaest godina (kada je pomela konkurenciju i osvojila prve nagrade žirija i publike) i gromoglasne tišine koju je osjetila nakon što je izašla pred publiku Splitskog festivala prekrivena velikom crnom kapuljačom sa pjesmom Život je samo most – Ja se uopće ne sjećam jesam li dobila aplauz, priznala je. Čuli smo i Još se zvijezde sjaje, Kapetane moj, Živim po svome

Josipa je tip izvođača koji ne krije svoje oduševljenje, tako se u jednom trenutku oduševljeno okrenula bendu nakon izvedene pjesme i uskliknula Ovo je bilo famozno!, a publici je višekratno ponavljala kako su divni i koliko je sretna što je tu. Ni publika nije ostala dužna – dugotrajnim je aplauzima nagrađivano Josipino pjevanje kao i sviračko umijeće benda.

Danas sam luda rasplesala je publiku pred kraj koncerta

Kako ne bi ispalo da samo ona komunicira sa publikom, svoju priliku za mikrofonom dobili su i neki članovi benda. Gitarist se nije baš snašao, ali je zato bubnjar nakon pjesme Hir, hir iskoristio priliku da publici poruči kako su mu naše more i sunce super te da se njemu baš sviđa Riva!

Vrckava Danas sam luda i genijalno atmosferična Magla, na čijem je početku ispuštena ogromna količina dima na pozornici tako da se Josipa i prva dva reda partera gotovo nisu vidjeli, označile su kraj koncerta. Nakon dva sata svirke Josipa i bend su se poklonili publici, koja ih je ipak nagovorila na posljednju pjesmu, te su se sa Da li sam ti rekla konačno oprostili sa Splićanima.

Nakon dva sata svirke Josipa i bend su se poklonili publici

U vrijeme kada kojekakve zvjezdice upitnih vokalnih sposobnosti, bez originalnosti (uglavnom svojim ekscesima) pune stranice novina, pravo je osvježenje doživjeti nastup jedne istinske, nepatvorene dive u punom značenju te riječi. Posjećenost koncerta unatoč nedostatku marketinga, žestoka reakcija publike, kao i Josipin emotivni odgovor, dostatan su, vjerujem, razlog da do sljedećeg susreta ipak ne prođe toliko dugo vremena.

Pogledajte album u foto galeriji!


napisala: KMaja
foto: Maja Prgomet