Noć muzeja: grafiti na Zlatnim vratima

26_01_2011
Noć muzeja: grafiti na Zlatnim vratima

Premda se neke lokacije u <em>Noći muzeja </em>neće isticati kreativnošću, već je samo vrijeme obilaska dovoljan razlog da se stvori <strong>šušur</strong> i besplatno zaviri u manje ili više nepoznato. Definitivno najveću pažnju privlači - <em>Meštartikulacija prostora</em>.

Tradicionalno posljednjeg petka siječnja muzeji i galerije ožive u Noći muzeja... Premda se neke lokacije u Splitu neće isticati kreativnošću, već je samo vrijeme obilaska dovoljan razlog da se stvori šušur i besplatno zaviri u manje ili više nepoznato.

Definitivno najveću pažnju privlači - Meštartikulacija prostora. Riječ je o projektu u kojem su poznati street-artisti reinterpretirali Meštrovićeva remek djela, a splitsko izdanje nastat će u suradnji Galerije umjetnina, Muzeja Ivana Meštrovića i xSTatic festivala. Meštrović će tako zaživjeti na bastionu Cornarao, kraj Đardina, te na zaštitnoj skeli Zlatnih vrata gdje će nastati svojevrsni hommage Meštrovićevom Grguru Ninskom i Dioklecijanu. Čitav program bit će začinjen dobrom glazbom i projekcijom filmova sa prošlogodišnjeg xSTatic festivala i zagrebačkog MEŠTART-a. U atriju Galerije izložit će se prošlogodišnji radovi europski i hrvatskih street-artista.

U muzeje i galerije mukte svima, osim psima

O Meštroviću će se pričati i u Galeriji Meštrović, u programu Kod Meštrovića o Meštroviću, gdje će kustosi s posjetiteljima razgovarati o njegovim djelima i životu.

Tko potegne do Meja, bit će mu usput obići i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u kojem osim postava triju izložbi može pogledati i tri projekcije filmova iz programa Međunarodnog festivala arheološkog filma nakon kojeg će se do ponoći nastavit glazbeni program.

U Pomorskom muzeju raspravljat će se i o škveru

Na vrhu brda, u Pomorskom muzeju, pored stalnog postava održat će se predavanja i rasprave, a jedna od tema je i - splitska brodogradnja. Potencijalno usijanu atmosferu smirit će glazba studenata Umjetničke akademije. U dubinu morskog plavetnila odvest će vas Prirodoslovni muzej postavom malakološke zbirke i izložbom Tajne Jadrana. Kukcima će biti posvećene likovna radionica, projekcije animiranih i dokumentarnih filmova te predavanje.

U galerijskom prostoru Doma mladih održat će se Filmski lounge: Dragulji Zagreb filma. Vjerojatno niste znali da se među 84 najbolja animirana filma nastala između 1908. i 1997. godine nalazi čak osam filmova hrvatskih autora u produkciji Zagreb filma. E, pa sad znate, a znate i gdje i kad ih možete pogledati.

Etnografski muzej uz stalan postava nudi i razgledavanje izložbi o škrinjama i Kliškim uskocima. Puno više kreativnosti nema ni u Galeriji Emanuel Vidovića, a ni u Muzeju grada Splita koji uz aktualnu izložbu Vid Morpurgo i njegovo doba također nudi stalan postav. Arheološki muzej je stalnom postavu dodao glazbu uživo, a upravo ta lokacija polazna je stanica autobusa koji posjetitelje u 18h i 20h vodi na razgledavanje Salone.

Za one koji žele znati više tu je program događanja (.pdf). Očekuje se večer bez padalina, s temperaturama blizu nuli, a Promet će se valjda opet u posljednji trenutak sjetiti uvesti koju liniju do udaljenijih muzeja...

napisao: Pile
foto: Željko Šunjić, arhiva