Novinari o pravdi na Balkanu

19_01_2011
Novinari o pravdi na Balkanu

Po peti put za redom raspisan je natječaj za dodjelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost. Tema ovogodišnjeg natječaja je pravda, a autori mogu biti nagrađeni sa 4.000, 3.000 i 1.000 eura. Sudionici kojima žiri dodjeli stipendije dobit će...

Po peti put za redom raspisan je natječaj za dodjelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost. Tema ovogodišnjeg natječaja je pravda, a novinari iz regije mogu predati svoje prijedloge za priču koja istražuje pitanja izvršavanja i dostupnosti pravde te otvara nove poglede na pitanja kao što korupcija, provođenje zakona ili odnos između prava i pravičnosti u modernim demokracijama.

Autori tri najbolja rada, koje će izabrati neovisni žiri, bit će nagrađeni sa po 4.000, 3.000 i 1.000 eura. Sudionici kojima žiri dodjeli stipendije dobit će 2.000 eura i dodatnih 2.000 eura za putne troškove prisustvovanja i seminarima koji se održavaju u Berlinu i Beču.

Jeton Musliu, novinar iz Prištine, prošle je godine osvojio treću nagradu svojim tekstom o kosovskim muškarcima koji privremeno ožene građanke EU kako bi dobili papire za boravak. Nikoleta Popkostadinova, slobodna novinarka iz Sofije, osvojila je prvu nagradu u premijernom programu 2007. godine za svoje istraživanje i izvještavanje o konstantnom isključivanju Roma sa bugarskog tržišta rada.

Natječaj raspisuje Balkanska istraživačka mreža (BIRN), u suradnji sa zakladama Robert Bosch i ERSTE, a rok za prijave je 01. ožujka 2011. godine.

fellowship.birn.eu.com